Framtidsprylarna som finns i dag

Publicerad: 2015-12-18 07:46 | Kategorier:

Vilka uppkopplade prylar som kommer att finnas om tio år lär ingen kunna gissa sig till. För vem hade väl trott att vi redan nu skulle ha uppkopplade får, en basketboll som samtidigt är en tränare och en Barbie-docka som gärna skvallrar om kändisar med dig?

När Sebastian Rassmann på det tyska trend- och analysföretaget Trendone blickar framåt, mot år 2025, ser han att vi har kommit mycket längre när det gäller att interagera med omvärlden. Eller snarare; hur prylarna i omvärlden interagerar för göra livet lättare för oss, precis som tanken är med Sakernas internet.

– Visst handlar mycket i utvecklingen om att förenkla vardagen, men det finns även stora miljövinster i sikte. Som när belysning, uppvärmning och luftkonditionering hänger ihop i ett smart system – då kommer vi snabbt kunna minska vår energianvändning drastiskt, säger han.

Underlag till läkare
Vi kommer även att ha lättare att leva hälsosamt, eller i alla fall ha bättre koll på vårt leverne, i takt med att dagens smarta prylar blir smartare och börjar ”prata” mer med varandra.

– Redan dagens wearables kan göra mycket nytta. Men det är när informationen från våra smarta klockor, aktivitetsarmband och mobiler börjar kopplas samman och analyseras som vi får den allra mest värdefulla informationen och användbara insikterna.

Detta kan då användas för att vi själva ska kunna ta oss i kragen eller snabbt uppmärksamma annalkande problem, men det kan även fungera som underlag för läkaren som ska ställa en diagnos och bestämma en passande behandling.

Getter varnar för vulkanutbrott
Även om Sebastian Rassmann blickar framåt mot år 2025 konstaterar han samtidigt att det redan finns många exempel på att framtiden redan är här – teknik som de allra flesta skulle klassa som science-fiction.

– Man kan väl säga att bulten med en inbyggd sensor tillhör den kategorin. Sensorn gör att det exempelvis går att se om det blir spänningar i en byggnadskonstruktion, något som skulle kunna leda till att huset eller bron tar skada.

Han fortsätter räkna upp exempel, ett av dem är att man har börjat förse stora grupper av djur med sensorer.

– Hade man haft den tekniken tidigare skulle fågelinfluensan antagligen inte behövt spridas så mycket som den gjorde.

Rörelsesensorer placerade på får och getter som befinner sig på vulkanen Etna på Sicilien kommer att kunna göra nytta på ett annat sätt. Man har konstaterat att djuren rör sig ned från vulkanen flera timmar före ett utbrott, och de kan därför utgöra en tidig indikator på ett annalkande utbrott.

– Basketbollen med sensorer, som kan ge spelaren tips direkt i hörlurarna hur han eller hon ska förbättra sina skott, är också ett exempel på något lite ”futuristiskt” som redan har lanserats. Och leksakstillverkaren Mattel har presenterat en Barbie-docka som man kan prata med. Dockan kan alltså förstå talade frågor och svarar sedan ”på riktigt”. Den får hela tiden uppdaterade kändisnyheter via molnet, så det finns alltid något att prata om…

TIPS!
Vill du ha fler trendspaningar från Rassmann och hans kollegor? Trendone presenterar regelbundet sina trendanalyser via tjänsten Trendexplorer. Den går att testa gratis en begränsad period och kostar sedan för närvarande 189 euro/månad att prenumerera på tjänsten.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton