Flippade möten nya trenden

Publicerad: 2015-12-10 10:47 | Kategorier:

Är din uppfattning att ett möte ska inledas med en genomgång? Fel! Numera vänder trenden med flippade möten upp och ner på de oskrivna mötesreglerna.

Glöm allt du vet om hur möten ska gå till, numera är det omvända principen som gäller. Flippade möten är här – trenden som kommer att få dig att omvärdera allt du lärt dig om mötesdeltagande.

Förberedande läxa
Det hela började för ett antal år sedan i skolan. Det traditionella lektionskonceptet med genomgång i klassrummet följt av hemläxa ifrågasattes, och istället började lärare vända på genomförandet. Först fick eleverna i läxa att ta del av ett visst material, inte sällan i form av en video. Därefter diskuterades detta på lektionen.

Många lärare upplever flera fördelar med det flippade klassrummet, bland annat att eleverna är mer förberedda och lektionstiden kan ägnas mer åt reflektion. Det finns också ett värde i att börja med att utforska sina egna föreställningar. [1]

Hittat in i mötesrummen
På många sätt är det traditionella mötesrummet likt ett klassrum, och ofta ägnas mötestid åt att någon håller en monolog – som i bästa fall förgylls med ett Powerpoint-dokument. Föga engagerande, och i praktiken skulle denna information kunna delges till mötesdeltagarna genom exempelvis en film istället.

Det är därför inte konstigt att konceptet bakom det flippade klassrummet nu även hittat in i mötesrummen. Linkedin och Amazon är bara några av de stora företag som anammat den flippade mötesmodellen.

Diskutera på mötet
Grundprincipen för att genomföra ett flippat möte är enkel: Dela den grundläggande informationen med deltagarna i förväg och ägna sedan mötestiden åt diskussioner och beslutsfattande. Ofta antecknas det direkt under mötet i det på förhand utsända materialet.

Det är inte heller fel att skicka ut en uppföljning i efterhand, på så sätt säkerställs att teamet kan fortsätta arbetet framåt. [2]

Källor:
[1] http://www.skolverket.se/skolutveckling/forskning/amnen-omraden/it-i-skolan/undervisning/flippade-klassrum-har-bade-for-och-nackdelar-1.211569

[2] http://panopto.com/uses/flipped-meetings/

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton