Få koll på roamingen

Publicerad: 2015-12-21 11:43 | Kategorier:

Så här års passar många på att åka på semester – och mobilen, surfplattan eller datorn får ofta följa med. Länge har rädslan för höga roamingtaxor gjort att vi dragit oss för att surfa utomlands, men nu håller det på att förändras.

Förr var det vanligt med skräckhistorier om skenande mobilräkningar efter semestern eller affärsresan. Men de senaste åren har det hänt en del på den fronten, bland annat har flera operatörer infört ett tak för hur mycket du kan få betala för datatrafik per dag.

Slopar avgifterna helt
Nu tar Telia ett steg längre och slopar roamingavgifterna helt när du reser till Norge, Danmark, Finland och de tre baltstaterna.

– Vi stryper roamingavgifterna i dessa länder, vilket innebär att du ringer och surfar som om du vore hemma i Sverige, säger Peter Rosenlund, kommersiell produktchef på Telia Sonera, med ansvar för bland annat roaming. Han förklarar varför beslutet togs:

– De här länderna ligger i topp när vi tittar på samtalsstatistik för var våra kunder rör sig så det känns naturligt att börja här när vi pressar roamingtaxorna.

Fasta priser i Europa
För dig som reser längre än till grannländerna finns Telias tjänst Surf abroad för både privata och företagsabonnemang. Med den får du ett tak för din dagsförbrukning av mobilsurf världen över.

Du som på förhand vet att du kommer att behöva surfa och ringa i tjänsten när du är utomlands kan köpa till Vecka Europa eller Vecka Världen. Om du ska resa långt och mest är intresserad av att ringa finns tjänsterna Res Österut, Västerut och Söderut. Dessa tjänster kostar 19 kronor i månaden och ger lägre kostnad för att ringa och svara.

– Om du reser till Kina till exempel så betalar du 4,99 kronor i minuten, istället för det officiella priset på 17 kronor. Dessutom blir det billigare att ta emot samtal, förklarar Peter Rosenlund.

Välj appar framför webbsidor
Det finns också några knep som du själv kan göra för att hålla nere roamingkostnaderna när du är ute och reser.

– Använd appar och mobilversioner av hemsidor istället för traditionella webbsidor, säger Peter Rosenlund. Han förklarar:

– Aftonbladets mobilsajt drar exempelvis mindre data än stora aftonbladet.se. Allt som är streamat, video, ljud och stora bilder, drar mer än bara text och små bilder. Du kan läsa väldigt många mail innan du är uppe i en minuts streamad video.

Kan användas i offline-läge
Du kan även använda många appar i offline-läge. Att titta på en strömmad film på i mobilen drar till exempel 500 megabyte i timmen i snitt. Men Viaplay erbjuder möjligheten att titta på vissa filmer offline om du laddat ner dem i förväg till din enhet.

I Spotify kan du ladda ner dina favoritspellistor till telefonen så att du inte behöver strömma musiken när du lyssnar på den. På samma sätt kan du spara ljudböcker från Storytel till telefonen eller surfplattan.

Fotnot: Priserna är exklusive moms.

Här kan du läsa om de olika lösningarna för affärsresan.

Här hittar du alla tjänster för ditt privata mobilabonnemang.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton