Storsatsning på uppkopplad hälsa

Publicerad: 2015-08-22 18:46 | Kategorier:

Uppe på höjden i ”mobilkvarteret” i Lund sjuder, eller snarare stormkokar, innovationsandan. Här finns bland annat Mobile Heights Business Center som satsar särskilt mycket på mobila hälsorelaterade lösningar – så kallad mHealth.

Mobile Heights Business Center leds av Marianne Larsson, och hon har konstaterat att det är ytterst viktigt att satsa på unga, snabbväxande innovationsföretag som tar sikte på en internationell marknad.

– Det är just sådana företag som sedan mitten av 2000-talet genererar all nettotillväxt på den svenska arbetsmarknaden, säger hon.

De har en speciell satsning på connected health eller mHealth, alltså uppkopplade hälsolösningar, i ett projekt som kallas Nordic Connected Health Star Track. Där har de
samlat 35 högpotentiella företag från Sverige, Finland, Norge och Danmark.

– Förutom att de har nytta av vår hjälp och kontakterna med stora företag har de givetvis otroligt mycket att hämta av att samarbeta och interagera med varandra.

Tryggare för äldre
Marianne Larsson räknar med att just den verksamheten kan omfatta upp till 50 företag, där alla alltså sysslar med något som har med vård eller hälsoprevention att göra.

– Ett exempel är Ewa Home smartplug, som testas i ett pilotprojekt i samarbete med Telia. Med den här lösningen går det bland annat att mäta, följa och styra elanvändning och aktivitet i ett hem via en elplugg och en smartphone.

Tanken är att göra det tryggare för framför allt äldre, eftersom det bland annat går att stänga av strömmen på distans vid behov och även ställa in så att det gå ut ett larm om till exempel den äldre inte klivit ur sängen på morgonen och kokat kaffe en viss tid.

App hjälper IBS-patienter
Hon berättar även om ett medlemsföretag som tidigare utvecklat den framgångsrika appen Forza Football:

– En av entreprenörerna fick mag- och tarmsjukdomen IBS, och det enda läkaren kunde göra var att råda honom att föra dagbok över vad han åt och hur han mådde för att försöka hitta samband. Det var startskottet till Tummy Lab, en app som gör det enklare för IBS-patienter att samla sin egen information och att få den omvandlad till användbara personliga diagram och mönster att lära sig av.

Informationen samlas även in från användarna, och ju mer kunskap desto bättre slutsatser om orsaker och åtgärder går det att dra – något som kliniker givetvis är intresserade av att ta del av.

10 000 nya jobb
Marianne Larsson är övertygad om att många delar av vårdapparaten kommer att förändras framöver, framför allt genom att man börjar utnyttja möjligheterna med uppkoppling och stora datamängder.

–Här hos oss kombinerar vi två världar: de som har kompetenser inom mobil teknik och de som kommer från någon form av life science eller har vårdbakgrund. De som har jobbat traditionellt upptäcker helt nya möjligheter att både prova och se mönster för utveckling av nya säkra hälsoprodukter. Helt ny kunskap skapas i samarbete mellan mobilkompetens och life science-kompetens.

Ett av målen med Mobile Heights Business Center är att flera av företagen ska bli stora inom några år.

– Vi siktar på att ha kunnat stötta fem nya ikon-företag, alltså sådana i klass med Spotify och Skype, fram till år 2020. En annan ambition är att vi då ska ha bidragit till att skapa 10 000 nya jobb som är relaterade till connected health.
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton