Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer
navigation-profile navigation-search navigation-menu navigation-services navigation-mail navigation-mail navigation-laddarefill navigation-forum navigation-close navigation-plus navigation-minus navigation-chevron-right navigation-newspaper heart telia-logo-reverted global-level-alert-warning global-level-alert-information icon_twitter_footer

Nu startar fler kvinnor techbolag

Publicerad: 2015-08-17 12:38 | Kategorier:

Techbranschen har länge varit mansdominerad men en ny undersökning, som är sammanställd från databasen Chrunchbase, visar att andelen kvinnor som grundar startup-företag i USA ökar.

Att den svenska techbranschen är mansdominerad framgick tydligt av en undersökning som Breakit publicerade i våras. Den visade att inte ett enda av de största svenska techbolagen har en kvinnlig vd, samtidigt som 9 av 10 i styrelserna är män.

I USA har länge tendensen varit liknande. År 2009 var andelen företag med kvinnlig grundare 9,5 procent, men enligt en nyligen genomförd undersökning hade den siffran förra året stigit till 17,9 procent. Med andra ord har andelen kvinnor nästan fördubblats, och allra störst andel hittades i New York-förorten Brooklyn.

De som uttalat sig om siffrorna är försiktigt optimistiska eftersom det har stormat rejält i branschen på sista tiden. I våras stämde Ellen Pao det gigantiska riskkapitalbolaget Kleiner Perkins för könsdiskriminering. Även om Ellen Pao förlorade rättegången sägs det huvudsakliga syftet varit att belysa problemen med kulturen i branschen. Om det är hennes stämning som inspirerat är oklart, men nyligen har såväl en Twitteranställd som en Facebookanställd också stämt sina arbetsgivare för könsdiskriminering.
 

Källor: techcrunch.com, venturebeat.com, breakit.se med flera

Läs mer om den amerikanska undersökningen här:
http://techcrunch.com/2015/05/26/female-founders-on-an-upward-trend-according-to-crunchbase/#.vuphsz:FeE8
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon

Chatta med Telia

För att vi ska kunna hjälpa dig snabbare ber vi dig fylla i några uppgifter. Telia kommer att spara chattkonversationen i 60 dagar.

Vill du spara din historik?

För att få historiken skickad till dig fyll i din mejladress.
Toggla chat
arrow-down arrow-up Telias Twitter Telias blogg Telias YouTube Telias Facebook Telias LinkedIn telia-logo close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton