Nu startar fler kvinnor techbolag

Publicerad: 2015-08-17 12:38 | Kategorier:

Techbranschen har länge varit mansdominerad men en ny undersökning, som är sammanställd från databasen Chrunchbase, visar att andelen kvinnor som grundar startup-företag i USA ökar.

Att den svenska techbranschen är mansdominerad framgick tydligt av en undersökning som Breakit publicerade i våras. Den visade att inte ett enda av de största svenska techbolagen har en kvinnlig vd, samtidigt som 9 av 10 i styrelserna är män.

I USA har länge tendensen varit liknande. År 2009 var andelen företag med kvinnlig grundare 9,5 procent, men enligt en nyligen genomförd undersökning hade den siffran förra året stigit till 17,9 procent. Med andra ord har andelen kvinnor nästan fördubblats, och allra störst andel hittades i New York-förorten Brooklyn.

De som uttalat sig om siffrorna är försiktigt optimistiska eftersom det har stormat rejält i branschen på sista tiden. I våras stämde Ellen Pao det gigantiska riskkapitalbolaget Kleiner Perkins för könsdiskriminering. Även om Ellen Pao förlorade rättegången sägs det huvudsakliga syftet varit att belysa problemen med kulturen i branschen. Om det är hennes stämning som inspirerat är oklart, men nyligen har såväl en Twitteranställd som en Facebookanställd också stämt sina arbetsgivare för könsdiskriminering.
 

Källor: techcrunch.com, venturebeat.com, breakit.se med flera

Läs mer om den amerikanska undersökningen här:
http://techcrunch.com/2015/05/26/female-founders-on-an-upward-trend-according-to-crunchbase/#.vuphsz:FeE8
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton