HR i mobilen

Publicerad: 2015-08-18 12:19 | Kategorier:

Det kommer allt fler mobila verktyg för HR-processer. Nya arbetssätt har skapat behov av snabbare processer, och kommer den nya digitala tekniken väl till pass.

Nu när många svenska företag har kommit långt med att använda digitala verktyg för att förbättra sina processer är det dags för nästa steg: att utveckla de mänskliga värdena i företaget, även detta med hjälp av ny teknik.

– Det är ett stort tryck på utvecklingen av mobila system för HR-processer just nu. En av anledningarna är den mobila tekniken i sig: vi arbetar allt mer i virtuella team som kan vara spridda såväl geografiskt som tidsmässigt, säger Johan Lundberg, organisationspsykolog på Cut-e.

Enligt honom har mobiliteten medfört ett ökat tempo i många verksamheter.

– Agila processer har varit i ropet ett tag nu, vilket går hand i hand med en trenden om ständig uppkoppling och snabba beslut. Det blir naturligt att använda appar som kan stötta ett HR-arbete utifrån förändrade arbetssätt.

Daglig avstämning
Han nämner medarbetarundersökningar som ett tydligt exempel:

–Även om undersökningarna numera är digitala är det vanligt att man håller fast vid den årliga frekvensen. Men en undersökning som ska täcka ett helt år riskerar att bli alldeles för övergripande, säger Johan Lundberg och förklarar:

– Om du tyckte att jobbet var uselt i mars men riktigt bra i september, och sedan ska svara på en undersökning i november – vad kommer den att kunna återspegla?

Frekvensproblematiken har emellertid vissa försökt lösa, bland annat med en app som som ber medarbetarna svara på frågan ”hur är läget i dag?”. Medarbetarna får då klicka på en symbol eller anger på en skala vad de anser om olika aspekter av arbetet.

– Men egentligen är inte problemet att samla in data om medarbetarna, det är att hantera och analysera all den information som finns tillgänglig.

Förvarning om avhopp
Johan Lundberg berättar att det har kommit digitala verktyg som gör just detta – analyserar medarbetarnas beteenden på jobbet – för att kunna förvarna om när någon börjat överväga att säga upp sig.

– Detta är en kommande trend inom det här området; att arbeta med så kallade predictive analytics. En generell utmaning för dagens arbetsgivare är ju att många medarbetare gärna hoppar mellan företag utan att stanna så länge. Eftersom det tar en viss tid på en ny arbetsplats innan man levererar till fullo är det många företag som vill kunna fånga upp dem som är på väg därifrån.

Ett annat alternativ kan vara att se till att ”lärotiden” förkortas, och även här finns det digitala hjälpmedel.

– Det behövs intensiv information för att introducera en nyanställd, och där kan man ha stor hjälp av de onboarding-appar som finns. En annan typ av digitalt stöd är att man i vissa företag kan ha nytta av avancerad simulering med hjälp av augmented reality i utbildningssyfte, säger Johan Lundberg.

Tips! Användbara HR-appar

Co:tunity (iOS, Win, Android)
http://app.cotunity.se
Svenskutvecklad app som kombinerar trendspaning med idégenerering och innovation.

Workday (iOS)
www.workday.com
Kan bland annat användas för att analysera medarbetarbeteende och förutsäga när någon är på väg att sluta.

Impraise (iOS, Android)
https://www.impraise.com
Ett verktyg för så kallad 360-gradersfeedback för ledarutveckling.

Niko Niko (iOS, Chrome)
http://www.nikoniko.co
Ett snabbt och enkelt sätt att göra dagliga medarbetarundersökningar.

Berömutmaningen (iOS, Android)
http://beromutmaningen.se
Svensk app som tränar förmågan att ge och ta emot beröm.

Gemenskaparen (webb)
https://www.gemenskaparen.se
Ett svenskt webbaserat verktyg som ska göra att du lär känna dina kollegor bättre.

Weekdone (iOS, Android)
https://weekdone.com
Ger full koll på produktiviteten i en arbetsgrupp.


 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton