Entreprenörshubbar – nya vägen till framgång för startupföretag?

Publicerad: 2015-08-24 14:55 | Kategorier:

Entreprenörshubb, kontorshotell eller co-workingspace? Kärt barn har många namn, men just nu verkar det inte finnas något trendigare än att dela arbetsplats med andra kreativa entreprenörer.

Janne ”Lunkan” Lundqvist, innovationsrådgivare på nyföretagarcentret Startup Stockholm, ansvarade för ett startup-hus för kreativa näringar redan 2004. Men enligt honom är det först under de senaste två, tre åren som utvecklingen har tagit fart på allvar. SUP46, Epicenter, Slottet, Coffice, Things – ja, listan kan göras lång.

Många hubbar erbjuder olika medlemskap beroende på om man behöver ett eget kontor och hur ofta man vill ha tillgång till platsen. Men vad är då skillnaden mot ett traditionellt kontorshotell?

– Jag tror att det handlar mer om mötet med andra människor och mindre om själva platsen. Jag själv ville ha en cool plats att sitta på när jag är i stan. Jag har tillgång till den 24 timmar om dygnet, och där har jag kaffe, te, wifi och en miljö som adderar en guldkant, säger Janne.

Co-working i anrik miljö
I Flemingska Palatset i Gamla stan ligger Slottet, som är ett nystartat co-workingspace. Slottet är en avknoppning på Entreprenörsskyrkan som 2010 startades av Jesper Lejfjord och tre vänner.

Jesper beskriver Slottet som ett experiment med vad en arbetsplats kan vara. För entreprenörerna har det inneburit en möjlighet att göra olika saker och förverkliga idéer och tankar som ligger utanför deras vanliga verksamhet.

– Vi frågade oss vad man behöver på ett kontor. Det började med infrastruktur, kaffe och skrivbord… men man behöver också känna sig trygg, kunna skratta, röra på sig och känna att man kan komma dit oavsett sin sinnesstämning, berättar Jesper.

Idag har Slottet 150 medlemmar, och här är vem som helst välkommen. Inom Slottets väggar huserar allt från IT-startups till kommunikatörer och cirkusartister. Vissa hyr fasta rum som de kan möblera hur de vill medan andra använder någon av de 90 flexibla platserna.

SUP46 satsar på tech
Det finns även entreprenörshubbar som ställer höga krav på medlemmarna. En av dem är SUP46 i Stockholm. Företagets CEO, Jessica Stark, berättar att SUP46 dels är ett medlemscommunity för framtidens startup-stjärnor inom tech, dels en öppen mötesplats för hela startup-scenen.

– Vi saknade en riktigt bra och spännande miljö för startups med stor tillväxtpotential som siktat in sig globalt. Många startups har samma utmaningar men också samma möjligheter. Därför kan de lära av varandra, säger hon.

Enligt Jessica ska SUP46 fungera som en miljö där man suger ut så mycket som möjligt och sedan går vidare. Medlemsföretagen får inte ha fler än 10 anställda och de får inte stanna längre än ett år. Idag får SUP46 in runt tio ansökningar per vecka och antar ungefär två eller tre i månaden.

Den snabba utvecklingen vittnar om en välmående startup-scen. Jessica Stark framhåller hur viktigt det är att man fortsätter satsa:

– Idag är det inte storbolagen som växer, där ser man snarare nerdragningar. Därför är Sverige helt beroende av att få fram nya bolag som fortsätter att växa och stannar i Sverige. Det är vår framtida välfärd.


Foto: Epicenter

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton