Thimon de Jong: Digital detox bland unga

Publicerad: 2015-04-21 16:51 | Taggar: Uppkoppling, Sakernas internet

Redan i dag är det många som tycker att det är svårt att hantera informationsflödena i olika kommunikationskanaler. Hur blir det egentligen när sakernas internet kommer in i våra liv på allvar - och vi får meddelanden från såväl bilen som kylskåpet? Enligt Thimon de Jong väljer redan nu fler unga att koppla ner sig.

Mobilberoende är ett växande fenomen. Enligt analysfirman Flurry ökade antalet mobilberoende i världen med 123 procent mellan 2013 och 2014. [1] Det finns en undersökning som visar att en normal smartphone-användare tittar på sin mobil omkring 150 gånger per dag. [2] En trend som hittills enbart har varit uppåtgående, men nu står vi möjligen inför ett trendbrott?

Thimon de Jong, expert på framtida mänskligt beteende och affärsstrategi, jämställer mobilberoendet med drogberoende.

- Och då menar jag ingen lätt drog, som socker, utan en riktigt kraftfull drog som kokain, säger han.

Förutspått nedkoppling
En av de starkaste trenderna för närvarande är att det kommer allt fler bärbara uppkopplade enheter, så kallade ”wearables”, och nya prylar som bygger på utvecklingen av sakernas internet. När även våra ägodelar kommer att skicka meddelanden blir det allt fler som kommunicerar med oss.

- Jag och mina sociologikollegor har förutspått en trend att folk börjar koppla ned sig, men vi var säkra på att det var äldre människor som jag – som har passerat 35 år – som först skulle agera på det sättet, säger Thimon de Jong.

De hade fel, har han nu kunnat konstatera, när det har dykt upp fenomen som ”phone stacking”.

Mobiler i travar
På Instagram finns det gott om bilder som är taggade med ”phonestack”, där en handfull mobiler ligger travade på ett bord.

- Det vanliga är att det är ett yngre sällskap som väljer att lägga sina mobiler i en trave när de är ute på till exempel en bar.
När mobilerna i en phone stack börjar surra och blinka brukar alltid några ha svårt att hålla sig. Den som är mest otålig och först plockar fram sin mobil ur traven blir tvungen att bjuda laget runt i nästa omgång från baren.

- Detta är ett sätt att bemöta den tendens som kallas ”phubbing”, alltså att man tar upp och ägnar sig åt sin mobil i olika sociala sammanhang, förklarar Thimon de Jong.

Förutser behov
En annan trend, som är en naturlig förlängning av det allt mer svårhanterliga informationsflödet, kallar Thimon de Jong för ”smart customization”. Det handlar om en vidareutveckling av de analyser och rekommendationer som inte minst Amazon har använt länge.

- Nästa steg är att förutse mina behov och komma med förslag innan jag själv är medveten om att det är något jag efterfrågar, säger han.

Han skissar på ett exempel: Google analyserar det han skriver i sina mejl på Gmail och kommer fram till att han är stressad. Samtidigt är det lätt att se att han inte har gjort sökningar på semesterresor på länge - alltså behöver han en semester. Hans tidigare resebeteende finns naturligtvis lagrat, så därför plockas en lämplig resa till Portugal ihop åt honom och hans fru. Systemet kollar deras kalendrar och föreslår ett färdigt resepaket när de båda har en lucka. Innan han ens har tänkt tanken på semester.

- Det sista steget är att de kollar mitt bankkonto och meddelar ”du har råd, slå till nu!”.

Många han pratar med om detta tycker att det låter absurt och rätt obehagligt. Men attityden är en generationsfråga, menar Thimon de Jong.

- Mina unga studenter säger istället ”det är ju toppen, det är som att få en personlig assistent!”

Källor:
[1] www.flurry.com/blog/flurry-insights/rise-mobile-addict#.VTOgkEu8h6k
[2] www.dagensmedia.se/nyheter/mobilt/article3791832.ece

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton