SciO analyserar världen på molekylnivå

Publicerad: 2015-04-21 16:35 | Taggar: Ny teknik i vardagslivet, Appar

Nu kan du bära med dig en egen analysutrustning, stor som en tändsticksask. SCiO analyserar allt du riktar den mot på molekylnivå, och kan därmed presentera en massa fakta om objektet.

Det är lätt att associera till brottsanalyser i amerikanska kriminalserier när man hör talas om SCiO. Och det är ingen långsökt association. SCiO använder en elektromagnetisk strålning i det infraröda området för att ”se” vilka molekyler ett objekt består av. Informationen går in i en app som skickar den vidare till en molnbaserad tjänst, där informationen analyseras och matchas mot en databas. På omkring tio sekunder ska användaren ha fått tillbaka resultatet till sin mobil.

Inledningsvis kommer SCiO kunna analysera livsmedel, läkemedel och växter. Den ska bland annat kunna berätta näringsvärdet – energi, kolhydrater, fett och proteiner – i livsmedel, så att det går att veta precis vad man stoppar i sig. På detaljnivå, alltså.
När det gäller läkemedel utlovas den kunna ange vad det är för medicin och även tillverkare. Växtanalysen ska framför allt kunna bestämma statusen hos den aktuella växten. Så du vet när det är dags att vattna!

Men vad som helst ska gå att ”skanna” genom att hålla SCiO på mellan fem och 20 millimeters avstånd, även om informationen kanske inte kan matchas mot någon information i databasen. De har dock byggt en funktion för en form av crowdsourcing i systemet, genom att alla användare kan läsa in objekt och ange vad det är. På så sätt ”lär” den sig hela tiden mer om omvärlden.

På latin betyder scio (vilket uttalas ”skio” med hårt k) ungefär ”att ha kunskap om”.

SCiO anges vara leveransklar i september 2015, och kostar i grundutförandet 249 dollar plus frakt. Mer avancerade paket finns för till exempel utvecklare. Mer info: https://www.consumerphysics.com/myscio/

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton