Koppla upp dig till Sveriges största publika wifi

Publicerad: 2015-04-21 16:09 | Taggar: Jobba effektivare utanför kontoret, Uppkoppling

Vid sidan av miljardsatsningar på utbyggnad av mobila och fasta telenätet har Telia byggt upp Sveriges största publika trådlösa nätverk. Via Telia wifi kan mobilkunderna surfa fritt på allt från tågstationer och flygplatser till restauranger och konferensanläggningar runt om i landet.

Idag anvaänder de flesta trådlösa nätverk med wifi för att nå webben via sina bärbara datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Det mesta av den här datatrafiken sker i hemmen och på våra kontor, men många vill ha tillgång till motsvarande surfmöjligheter även på resande fot.

− Att söka upp trådlösa nät har blivit ett invant beteende. Undersökningar visar att 60 procent av våra kunder använder wifi när de inte är hemma eller på jobbet. Därför vill vi erbjuda abonnemang som bejakar det här mönstret och gör det enklare att snabbt nå webben på ett säkert sätt var man än befinner sig, säger Robert Tjernström, produktchef för Telia wifi (tidigare kallat Homerun) vid Telia.

Kombination av uppkopplingar
Han poängterar att satsningen på trådlösa nätverk är ett komplement till den pågående utbyggnaden av såväl mobila som fasta telenätet, där Telia de senaste åren investerat miljardbelopp.

− Fiber, 4G och wifi ska tillsammans ge Sveriges bästa mobila datauppkoppling. Nu täcker vi omkring 3 000 platser i landet med Telias wifi-zoner. Det handlar om flygplatser, tågstationer, caféer, campingar, hotell, konferensanläggningar, idrottsarenor och liknande där folk i allt högre grad förväntar sig att hitta en snabb uppkoppling mot Internet, säger Robert Tjärnström.

Eftersom alla mobilabonnemang har en begränsad surfpott i vanliga nätet söker sig allt fler till öppna wifi-zoner. Ett hinder kan dock vara att man inte har en aning om vem som tillhandahåller nätet och därför inte vet hur tillförlitligt det är.

Krypterad överföring
− Med vår lösning säkras trafiken på samma sätt som den gör när användaren skickar och tar emot data via vanliga mobilnätet. Den som har ett Telia SIM-kort i sin smartphone, surfplatta eller dator får fri tillgång till våra wifi-zoner där datatrafiken automatiskt också blir krypterad, säger Robert Tjernström.

Han förklarar att användaren inte själv behöver tänka på att logga in varje gång han eller hon besöker någon av Telias wifi-zoner. Har man väl registrerat sig en första gång sker uppkoppling till det trådlösa nätverket per automatik så fort man besöker en plats med Telia wifi och slår på Internetfunktionen i sin telefon. Via avtal med teleoperatörer i andra länder kan Telias kunder också koppla upp sig via wifi-nätverk på fler än 100 000 platser runt om i världen, men då sker surfandet mot en extra avgift baserad på tid.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton