Kaffe och fokus lockar till kafékontor

Publicerad: 2015-04-21 15:42 | Taggar: Jobba effektivare utanför kontoret, Uppkoppling Kategorier:

I en mer kreativ miljö kan du hitta den där efterlängtade inspirationen – bra uppkoppling och molntjänster gör det möjligt att få jobbet gjort på kafé. Vi besökte ett hippt jobbkafé på Södermalm i Stockholm.

Coffice på Södermalm i Stockholm startades av ett arkitektkontor för sex år sedan. Det är ett kafé öppet för vem som helst men med en atmosfär och faciliteter som flirtar lite extra med dem som kommer hit för att jobba. Antingen går du in, köper en kopp kaffe och sitter en timme med din laptop. Eller så blir du medlem eller köper dagpass, då får du mot betalning sitta hur mycket du vill med tillgång till mötesrum, skrivare med mera. När Telia Trender & Nytta besöker Coffice är det fullt av människor som knattrar på laptops och smuttar på cappucinos.

– Nog för att vi människor gillar vanor – men vi gillar även att bryta mönster. Det känns inspirerande och mysigt. Då är Coffice en lagom nivå av lite galet busigt och kreativt. Att arbeta på ett annat ställe än “kontoret” inger en frihetskänsla som triggar nya sinnen hos oss, säger Robert Hägg, marknadschef på NCC property som också driver bloggen Future Today om trender inom arbetsliv och kontorsmiljöer.

Bra mellan möten
Robert Hägg menar att jobbkaféerna passar för människor i framförallt tre situationer: ensamföretagare som inte har egna kontor men ändå behöver se och träffa folk, människor som är på resande fot eller behöver någonstans att sitta en stund mellan möten på stan samt de som har en annan arbetsplats men behöver miljöombyte för att hitta inspiration. Vad du kan eller inte kan få gjort på kafé är såklart individuellt, men Robert Hägg har några generella tips:

– Egenarbete i dess olika former passar bra att göra i allmänna rum. Både enklare uppgifter och även sådant som kräver koncentration. Även om du kan bli lite störd av det som händer runt omkring så finns i alla fall inga kollegor som får dig att komma från arbetsuppgiften i fråga, säger Robert Hägg.

Tekniken gör det möjligt
Alla som jobbar på Coffice har med sig laptops. De flesta har också sin smarta mobil på bordet. Med gratis Wifi har de snabb uppkoppling, och på kaféer som ännu inte bjuder på Wifi kan du ju enkelt koppla upp datorn via mobilen. Molntjänster gör att du kan nå de filer de behöver även utanför kontoret. Robert Hägg på NCC tror att ställen som Coffice har framtiden för sig, att kontor och arbetsplatser kommer att luckras upp:

– Jag tror att vi bara sett början av trenden. Arbetsplatsen behöver vi för att möta våra kollegor. Allmänna rum som kaféer och dylikt behövs för ombyte, som tillfällig arbetsplats, samt för möten med både det oväntade och externa partners och kunder. Människan är kreativ så jag är övertygad om att vi kommer att se en större variation framöver, säger han.

 

Olle Forsberg

Varför är du här?
– Det här är första gången jag är just här på Coffice, jag hade lite tid över mellan möten i närheten så det passade perfekt att sätta sig här en stund och jobba med en kopp kaffe. Jag jobbar på NCC, bland annat med att utveckla kontorslokaler faktiskt. Det är inspirerande och kul att se andra människor och att byta miljö.

Vad behöver du för att kunna jobba utanför kontoret?
– Inte så mycket, en bra plats att sitta, Wifi och gärna en kopp kaffe.


Lina Leifsdotter

Varför sitter du här?

– Jag är här med min kollega, vi driver företaget 2LMarketing & Communication. Vi är rätt nystartade och har inte hunnit skaffa ett riktigt kontor ännu, så vi brukar jobba på olika ställen runt om i stan när vi inte är ute hos våra kunder. Hotellobbys är bra, och lugnare kaféer.

Varför behöver ni ett riktigt kontor?
– Det kan ändå vara skönt att ha för att kunna ha möten och sånt. Man vill kunna prata helt fritt när man jobbar, och inte vara rädd att känslig information ska komma ut.
Samuel Agboola

Vad gör du?
– Jag jobbar med min app, Flag, som ska lanseras inom kort. Det är en app för att skriva ut bilder helt gratis i vilka format man vill.

Hur kommer det sig att du sitter här?
– Det roliga är att jag precis har flyttat till Stockholm från Kalifornien, och jag hade exakt den här affärsidén i Kalifornien: att starta ett kontor och kafé som heter Coffice. Så gick jag förbi här och var bara tvungen att gå in. Jag har precis fått personnummer och svenskt bankkonto och har inte hunnit skaffa kontor ännu och eftersom jag har barn är det svårt att jobba på ett vettigt sätt hemma. När min dotter kommer och vill leka med Lego måste jag leka med Lego.
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton