Digital vård kan minska risken för epidemier

Publicerad: 2015-04-21 16:29 | Kategorier:

Tre brittiska experter på digital hälsa ger sin syn på teknikens växande roll inom allt från medicinsk forskning och sjukvård i allmänhet till hantering av epidemier.

Med en åldrande befolkning, globala epidemier och ökande krav på kostnadskontroll står de nationella sjukvårdssystemen inför stora utmaningar. Det konstaterades i en webbtevesänd paneldebatt från London, på sajten TechCrunch.com i slutet av oktober.
Den digitala teknikens roll för att hantera epidemier som ebola, var ett aktuellt område som diskuterades.

− Frågan är inte om utan när. Vi kommer definitivt att ha människor med ebola som kommer till en världsstad som London, sade doktor Dominic King från HELIX Centre vid Imperial College London.
Han poängterade att trycket på sjukvården alltid ökar så här års när man tvingas ta itu med feber och förkylningar som en del av vanliga säsongsrelaterade influensor. Nu tillkommer dessutom folks oro för ebola.

− Vi vill inte att människor kommer till sjukhusen och säger ”jag tror jag har ebola”, sade Dominic King och förklarade att de första läkarkonsultationerna istället kan göras online via skype eller videolänk i hemmet.

Teknik för att hantera epidemier och kostnader
Tim Kelsey från NHS (National Health Service), som driver den offentliga sjukvården i Storbritannien, lyfte fram tre viktiga områden där tekniken spelar en avgörande roll för att hantera den här typen av epidemier:

  1. Avancerad sjukhusutrustning för övervakning, för att undvika riskfylld kontakt med patienter.
  2. Användning av ”big data” för att kartlägga sjukdomens utbredning.
  3. DNA-sekvensering som stöd för att hitta botemedel.

Även när det gäller sjukvårdens finansiella utmaningar har tekniken en grundläggande roll, framhöll Tim Kelsey och konstaterade att de inte går att lösa genom mer skattemedel.
− Vi måste titta på fler sätt att leverera hälso- och sjukvård, sade han och pekade återigen ut tre avgörande faktorer:

  1. Att möjliggöra datautbyte mellan kliniker genom elektroniska patientjournaler och liknande tjänster som gör informationen tillgänglig i realtid, vid sängkanten, vilket är säkrare och långsiktigt billigare.
  2. Ge människor tillgång till sina egna data och verktyg att använda dem på bästa sätt, exempelvis via sociala entreprenörer som bygger hälsorelaterade appar och e-tjänster
  3. På ett integritetssäkert sätt ge forskare tillgång till de enorma datamängder som finns för att utveckla behandlingar och lösa problem snabbare.
     

Största utmaningen är våra beteenden
Entreprenören Peter Hames från företaget Big Health poängterade att mycket handlar om att använda existerande system på ett mer effektivt sätt, och att tillgången till alla dessa personliga data ger möjlighet att skapa preventiva åtgärder som inte var möjliga förut. Han fick medhåll av Dominic King, som pekade ut människors beteenden som den största utmaningen sjukvården står inför – oavsett om det handlar om rökning eller att ta sin förskrivna medicin på rätt sätt: − Utrustningen vi bär med oss, som smartphones och surfplattor, kommer inte bara kunna övervaka oss utan också leverera ganska komplexa åtgärder för att förändra vårt beteende.
Och slutsatsen av det blir, som moderatorn Jon Shieber konstaterade, att den nya tekniken ger en chans att få behandling innan man ens går till kliniken – vilket direkt sänker vårdkostnaden.

Se hela panelsamtalet på:
http://techcrunch.com/video/digitizing-health-with-jon-shieber/518471333/

Tillbaka till nyhetsbrevet >>

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton