Bli ett mingelproffs på Twitter

Publicerad: 2014-09-22 12:39 | Kategorier:

Kontakter ger affärer och kontakter får man av att nätverka. Men går det att göra på nätet? ”Absolut” säger Twitterexperten Sophia Sundberg som ger dig både tipsen och varnar för fällorna när det gäller att bygga relationer – och få affärer – genom ditt twittrande.

– Jag tror otroligt mycket på det fysiska mötet, det är när vi sitter i samma rum som förtroende skapas och vi kan göra affärer med varandra, säger Sophia Sundberg, författare till Twitterboken.

För att få till fler sådana möten rekommenderar hon att börja nätverka via Twitter.
– Där kan du ta kontakt med vem som helst, oavsett om det är någon i branschen eller världens bästa fotbollsspelare.

Den möjligheten har du på få andra ställen. I verkliga livet hade du kanske inte träffat dem alls, på sajter som Linkedin måste du känna någon innan du tar kontakt, medan det på Twitter är helt ok att börja prata med vem du vill.

Våga vara personlig
Men bara för att netiketten på Twitter tillåter dig att ta kontakt behöver det inte betyda att en relation uppstår.
– Du måste våga vara personlig, oavsett om du twittrar i ditt eget namn eller för företagets räkning, förklarar Sophia Sundberg.

Hon hänvisar till forskning som visat att vid personliga möten står kroppsspråket för ungefär 55 procent av det vi förmedlar, rösten för 38 procent och orden bara för de sista sju.
– När du då på Twitter ska försöka skapa en relation med bara ordens hjälp är nyckeln att vara personlig. Relationer uppstår när du släpper in folk i din egen verklighet och vardag och visar vad du är för människa.

Skippa säljsnacket
Och var noga med att inte ägna dig åt direktförsäljning via Twitter. Det här är inte forumet för krängande, snarare för att dela med sig av tips och kunskaper för att på så vis få människor att bli nyfikna och vilja veta, och förhoppningsvis köpa, mer.

Det går också att utnyttja Twitters sökfunktioner och hitta intressanta personer genom att söka på nyckelord för din bransch.
– Säljer du skidresor, ta då kontakt med människor som nämnt det i sina inlägg. Förhoppningsvis kan du både ge dem tips och få dem att bli intresserade av vad du har att erbjuda.

Fem tips för nybörjaren

  1. Lägg upp en profilbild.
  2. Fyll i presentationen om dig själv.
  3. Ha med en länk till en sajt där man kan läsa mer om dig, till exempel din hemsida eller Linkedinprofil.
  4. Fyll på ditt konto med några inlägg innan du börjar kontakta andra.
  5. Få inte panik om du inte får mängder med följare på en gång. Huvudsaken är att du når rätt personer för dig, inte att du har fler följare än Barack Obama.

 

Tillbaka till nyhetsbrevet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton