Sensor håller koll på blodsockret – utan fingerstick

Publicerad: 2014-10-10 12:29 | Taggar: Sakernas internet Kategorier:

Ny sensorbaserad övervakningsteknik kan förändra vardagen för diabetiker. I stället för att sticka sig i fingret flera gånger om dagen kan de skanna sitt blodsocker med en liten monitor, som trådlöst läser av värdena från sensorn.

Linda Barknertz, 24-årig elevassistent från Kungsbacka, har haft diabetes sedan femårsåldern. Under alla dessa år har hon behövt sticka sig i fingret runt åtta gånger per dag för att hålla koll på sitt blodsocker. I början av hösten förändrades hennes dagliga rutiner radikalt, då hon blev uttagen i ett pilottest för att pröva en ny typ av blodsockermätare från företaget Abbott Diabetes Care.

− Den har gjort underverk för mig, säger Linda Barknertz och förklarar att nålsticken i fingret nu ersatts av en sensor stor som en femkrona, som fästs på hennes överarm och byts mot en ny var fjortonde dag.

Så fungerar det
Via en liten fiber mäter sensorn sockerhalten i underhudsvävnaden, vilken är ungefär densamma som i blodet. För att läsa av värdet sveper Linda en mobiltelefonliknande monitor över sensorn, som kan vara dold av kläder utan att den trådlösa överföringen påverkas.

- Nu har jag kontroll hela tiden. Jag kan mäta sockret så ofta som var tredje minut om jag vill, och får inte bara ett nuvärde, utan även en trendpil om nivån är på väg upp eller ner. Det gör att jag kan agera mer förebyggande för att få min kropp att må bra, säger Linda Barknertz.

I den lilla monitorn, som hon ständigt bär med sig, kan hon också enkelt läsa av diagram och historik över sina sockervärden för att få hjälp att se mönster och undvika risker.

Kliniska studier pågår
Dock återstår att se om den nya blodsockermätaren kan komma till bredare användning och underlätta vardagen för fler diabetiker. Produktens tekniska prestanda och säkerhet har nyligen godkänts enligt kraven för europeisk CE-märkning. Nu pågår även kliniska studier för att undersöka vilka fördelar den nya apparaten ger patienten jämfört med konventionell blodsockermätning.

- Det är viktigt att kunna visa att användningen leder till såväl en positiv patientupplevelse som förbättrad sockerkontroll och minskad risk för lågt blodsocker, säger Jan Bolinder, professor i klinisk diabetesforskning vid Karolinska Institutet, som leder en av de europeiska studier som nu görs av Abbotts produkt.

Han förklarar att resultaten är viktiga som underlag för eventuell framtida subvention av dessa hjälpmedel för diabetiker. De sensorsystem som hittills har använts, för kontinuerlig blodsockermätning med larmfunktion, är komplexa och dyra och har därför bara subventionerats för ett fåtal patienter med särskilt svårkontrollerad sjukdom.
Förhoppningen är att denna nya sensorprodukt för självkontroll kommer att bli betydligt billigare, och därmed tillgänglig för fler diabetiker.

- Min uppfattning är att sådan här teknik skapar en enklare tillvaro för patienten och borde vara användbar för de flesta som har insulinbehandlad diabetes, säger Jan Bolinder.

Tillbaka till nyhetsbrevet.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton