Röststyrning – en säkerhetsrisk

Publicerad: 2014-10-21 10:20 | Taggar: Skydda innehållet på din mobil Kategorier:

Röststyrningsfunktionen i smarta telefoner och andra enheter utgör en säkerhetsrisk, menar experter. – Med röststyrning kan man kringgå enhetens lösenkod och få åtkomst till konfidentiell information. Anteckningar, meddelanden och kontakter är bara början, säger Camilla Landén, kommersiell produktchef för Telias säkerhetslösningar.

Röststyrning är en standardfunktion i dagens smarta enheter. Vitsen är att du enkelt kan utföra vanliga kommandon utan att gå in i en specifik app. Men i dagarna skapade ämnet stor diskussion i sociala medier när en användare på Youtube visade hur enkelt röststyrningsfunktionen kan användas för att sätta säkerheten ur spel. Klippet visar hur röstkommandon ger användaren åtkomst till konfidentiell information och kan ringa samtal, skicka e-post eller posta i sociala medier. Allt utan att aktivera enheten.
 
- Som det ser ut nu utgör Siri och motsvarande funktioner ett säkerhetshot. Det spelar ingen roll om du har lösenkod för att aktivera din enhet. Röstkommandon kan kringgå den och ger åtkomst till konfidentiell information, säger Camilla Landén, Telia.

Störst hotbild för företag
- Utvecklare av applikationer bygger ofta sina funktioner utifrån de api:er som används i Siri och Androids motsvarighet, Google Now. Teoretiskt betyder det att man via ett röstkommando kan få tillgång till Facebook och göra statusuppdateringar, eller komma åt enhetens anteckningar där många sparar känsliga uppgifter.

- I värsta fall hittar man inloggningsuppgifter till exempelvis bankappen bland anteckningarna.

Störst är ändå hotbilden för företag, menar Camilla. Att uppmana medarbetare att stänga av röststyrningsfunktionen via enhetens inställningar, och skjuta över ansvaret på den enskilda individen, ser hon som riskfyllt. I stället rekommenderar hon att man via ett device management-system stänger av funktionen centralt.

Tillbaka till nyhetsbrevet.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton