Jobba heldag – men lämna kontoret redan klockan 14

Publicerad: 2014-10-16 10:18 | Kategorier:

För en entreprenör är kontoret sällan den mest effektiva arbetsplatsen. Här är fem smarta tips som gör dig mer produktiv på jobbet – oavsett var du befinner dig.

Jobbing gör dig effektiv
Att identifiera var du jobbar allra bäst är ett lönsamt sätt att se på dagens timmar. Kanske kommer de bästa idéerna på löpbandet? Ta en springtur och anteckna tankarna i mobilen. Kanske behöver du ett sammanhang fullt av stim för att bli kreativ? Sätt dig på i en välbesökt hotellobby, slå upp datorn och börja skapa. Skaffa ett företagsabonnemang som låter dig surfa fritt i de trådlösa WLAN-näten runtom i stan.

Skapa dedikerade arbetsplatser
När du har identifierat några platser där du är extra produktiv kan du faktiskt lära ditt undermedvetna att påminna dig om vad du ska göra var. Man brukar kalla det för dedikerade arbetsplatser, där kroppsminnet kommer ihåg vilka platser som passar för vilka arbetsuppgifter. Om du jobbar extra bra med att förbereda säljmöten på gymmet kan det alltså finnas en poäng att fortsätta göra det även i framtiden.

Fika dig till effektivitet
En studie visar att den gamla skolans kafferaster faktiskt var bra för effektiviteten. Vi människor mår bra av att träffas och bolla tankar med varandra – och allra bäst pausar hjärnan om du lämnar kontoret.
Ta med dig datorn till ett kafé nära kontoret och bjud med en kollega. Om du jobbar ensam använd möjligheten att prata online. Men kom ihåg att faktiskt prata om andra saker än jobb. Våra hjärnor behöver pausa ibland för att kunna fortsätta producera skarpa tankar.

Skippa mejlen och ring
Telefonen är numera ett så pass maxat arbetsredskap att man nästan glömmer dess ursprungliga
funktion: att ringa. Om du ska ha en konversation med någon är ett telefonsamtal alltid mer effektivt än en evighetslång mejltråd. Känner du att du ändå vill ha saker på pränt kan du skicka ett mejl precis efter samtalet där du sammanfattar det som sades. Telefonen är också ett oslagbart verktyg för att kunna ta med dig kontoret när du lämnar själva skrivbordet. Skaffa en växelfunktion som gör det möjligt att ta med dig telefonväxeln även när du och din kollega bokat möte på stan.

Använd din frihet
Att jobba när andra är lediga kan låta segt, men tänk på att du som egenföretagare kan sova, jogga, leka eller träna när andra jobbar. Att identifiera när du jobbar som allra bäst är en viktig nyckel för produktiviteten. En timme på kvällen hemma vid köksbordet kan vara dubbelt så effektiv som samma tid på dagtid när mejlen plingar och kollegan ställer en fråga över det öppna kontorslandskapet.

Relaterade länkar:
Läs mer om hur du kan kombinera jobb och jogg
Läs mer om Telias tjänst Jobbmobil Multi

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton