Fem tips – så kommer du i gång med poddradio

Publicerad: 2014-10-21 11:20

En egen podcast är ett bra sätt att nå ut till kunder eller medarbetare. Ny teknik gör det dessutom enkelt att spela in mobilt oavsett var du är med din smartphone eller surfplatta. Här är fem tips som hjälper dig att sätta i gång.

1. Idé
Tänk igenom vad du vill ha sagt med podden. Kanske vill du lyfta fram medarbetare i form av experter eller berätta om företagets tjänster för att locka nya kunder?

2. Rätt utrustning
För att komma i gång krävs egentligen inte så mycket prylar. Se till att du har en bra mikrofon och en dator, mobil eller platta att spela in på. Om du spelar in via datorn – testa vilka inställningar du ska använda dig av innan du spelar in ett helt avsnitt och se till så att du spelar in från din externa mikrofon och inte datorns.

Vill du spela in på språng? Då kan du använda mobilen för ljudupptagning och redigera ljudet med en app eller importera filen till datorn. Vill du ha bättre ljudkvalitet kan du använda en extern mikrofon med inbyggd förstärkare och ljudkort, som kopplas till t.ex. surfplattan via USB.

Programmen Garageband för Mac och Audacity för pc är bra program för att redigera ljudet. Ska du inte göra något alltför avancerat kan du redigera ljudet i mobilen eller i din surfplatta, Garageband finns till exempel även för Ipad och för Android finns appar som Audio Evolution och Wavepad.

3. Spela in och redigera
Lägg upp en plan för vad programmet ska handla om och vad deltagarna ska prata om innan ni sätter i gång. Ett tips är att hålla sig till ett eller ett par ämnen för att undvika att det blir spretigt. Det är bra att bestämma hur ofta det ska komma ett nytt avsnitt och hur långa de ska vara.
Välj en tyst plats och håll avstånd från mikrofonen när ni spelar in. När det är flera som pratar, undvik att prata i mun på varandra.

4. Redigera
Vid redigeringen är det viktigt att justera de olika rösterna så att alla som pratar hamnar på samma ljudnivå. Vill du lägga på en vinjett kan du lägga den på ett eget spår och testa dig fram tills det låter bra.

5. Publicera
När du är nöjd med redigeringen exporterar du avsnittet som en ljudfil. Filen kan du sedan dela via tjänster som Soundcloud och Libsyn eller via din blogg. Till Wordpress finns plugin som till exempel Podpress. Tänk på att ju större ljudfilen är desto högre är kvaliteten på ljudet.

Tillbaka till nyhetsbrevet.
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton