Så smarta kommer bilarna vara

Publicerad: 2014-11-19 10:38 | Taggar: Sakernas internet Kategorier:

Att vi kommer att köra omkring i uppkopplade bilar så småningom råder det inga tvivel om. Men vad kommer vi egentligen ha för nytta av uppkopplingen? Vi har tagit bilindustrin på pulsen och kartlagt vad som får oss att längta efter framtidens smarta bilar.

Enligt en prognos från McKinsey kommer en fjärdedel av alla bilar ute i trafiken vara uppkopplade år 2020, framför allt då de mer exklusiva modellerna. 90 procent av alla nytillverkade bilar kommer vid det laget att vara uppkopplade, fast det kommer förstås dröja ett tag innan de äldre modellerna har rullat klart på vägarna.

Den viktigaste anledningen till att satsa på att göra bilarna smartare är att de ska bli säkrare, anser en enig bilbransch. Enligt den amerikanska transportmyndigheten kan 83 procent av alla krockar undvikas genom att använda teknik med uppkopplade fordon. Men uppkopplade bilar är inte bara säkrare, de är även bättre för miljön och enklare att köra och serva.

Säkerhet

 • Mercedes E-Class håller sig alltid mitt i filen och gör undanmanövrar på egen hand. Allt du behöver göra är att låta ena handen nudda ratten. De har också ett system som heter Intelligent Drive, vilket innebär att du kan välja att låta bilen styra, bromsa och accelerera automatiskt i långsamt trafikflöde (mindre än 60 km/h).
 • Med så kallad V2V-kommunkation (vehicle to vehicle eller fordon till fordon) kan bilarna signalera inför en annalkande fara, till exempel ett annat fordon som inte ännu är synligt. Systemet kan skicka varningar i form av signaler, men även göra sådant som är mer påtagligt, som att låta ratten börja vibrera. I framtiden kan systemet även ta över broms och styrning.
 • Bilarna kommer att kunna kommunicera med vägar och annan infrastruktur för att upptäcka faror som nedblåsta träd eller andra plötsliga hinder på vägen.
 • BMW har visat upp en konceptbil, Vision ConnectedDrive, med bland annat HUD (head up display, informationen visas på vindrutan) med 3D-funktion. Tanken är att den viktigaste informationen för stunden ska ligga längst fram och det som är mindre relevant i bakgrunden.
   

Enkelhet
Tekniken kommer även att göra bilkörningen betydligt enklare, vilket i sin tur lär öka säkerheten.

 • Systemet kan känna av problem innan det börja ryka svart från avgasröret eller tjuta från motorn – enkla problem kan uppmärksammas innan de blir stora problem.
 • I Teslas fotspår kommer allt fler fel att kunna åtgärdas på distans, genom uppdateringar av mjukvaran i bilen.
 • Volvo utvecklar en ny teknik som gör att en bilägare kommer att kunna låta en budfirma lämna varor som är beställda på nätet direkt till bilen – eftersom bilen kommer att kunna låsas upp med en tillfällig kod som budet kan begära när han eller hon är på väg.
   

Miljö
De uppkopplade och smarta bilarna kommer att vara betydligt bränslesnålare än dagens modeller, eftersom de vet precis hur körningen ska anpassas för att var så energieffektiv som möjligt. Forskning från Siemens har också visat att trafiken i korsningar kan dirigeras mer effektivt, vilket ska kunna resultera i ett jämnare flöde och att antalet tillfällen som föraren tvingas stanna minskas. Smartare bilar leder alltså till lägre bränsleförbrukning och minskade koldioxidutsläpp.

Tillbaka till nyhetsbrevet >>

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton