Healthkit – mobil knutpunkt för personlig hälsodata

Publicerad: 2014-11-04 11:06 | Kategorier:

Med Apples nya Healthkit kan man samla alla sina hälsorelaterade data på ett och samma ställe. För sjukvården innebär det nya möjligheter att smidigt koppla patientens personligt insamlade uppgifter till de medicinska informationssystemen.

I Apples nya operativsystem iOS 8 ingår hälsofunktionen Healthkit, som väckt stort intresse både inom sjukvården och bland privatpersoner. Den gör det möjligt att samla information från flera olika hälsorelaterade appar och skapa en personlig hälsoprofil i mobilen. För träningsentusiasten innebär det exempelvis att resultaten från pulsklockan, stegräknaren och kaloriförbränningsmätaren kan presenteras i en gemensam överskådlig bild istället för i varje app för sig.

Länk mellan personlig data och vårdens system
Men även sjukvården kan dra nytta av de nya funktionerna. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att amerikanska Duke University och Stanfords universitetssjukhus tillsammans med olika tillverkare av medicinsk utrustning har börjat använda Healthkit på prov, exempelvis för att hålla koll på viktiga hälsoparametrar som blodtryck och vikt hos patienter med cancer eller hjärtsjukdom.

Tanken är att läkare ska få enklare tillgång till data de behöver för att bättre kunna övervaka patienter som inte befinner sig på sjukhus. Mobilens Healthkit fungerar då som en avgörande länk mellan den mätutrustning patienten använder i hemmet och de medicinska informationssystem som läkarna jobbar med på sjukhuset.

Med patientens medgivande kan såväl aktuella mätdata som annan personlig hälsohistorik laddas upp från Healthkit till sjukhusets journalsystem, där vårdpersonal kan ta del av de insamlade uppgifterna i en elektronisk patientjournal. Detta förutsätter förstås att systemleverantören har byggt in stöd för att använda Healthkit.

Fler appar får stöd för Healthkit
Och för att privatpersoner ska kunna dra nytta av den smarta samlingsfunktionen i sina mobiler krävs också att programutvecklarna inom hälsa och träning uppdaterar sina appar med stöd för Healthkit. Allt fler sådana tjänster dyker nu upp i App Store. Nedan följer några exempel inom allt från löpträning och workout till sömnövervakning, kostråd och meditation.

Tips på 9 hälsoappar
Kaloriräknare och kostdagbok – MyFitnessPal
https://itunes.apple.com/se/app/calorie-counter-diet-tracker/id341232718?mt=8

Fitnet Personal Fitness Workouts
https://itunes.apple.com/us/app/fitnet-personal-fitness-workouts/id718444936?mt=8

Lifesum – Livstils-tracker & Kaloriräknare
https://itunes.apple.com/se/app/lifesum-lifestyle-tracker/id286906691?mt=8

7 Minute Workout
https://itunes.apple.com/se/app/7-minute-workout/id650762525?mt=8

MotionX 24/7
https://itunes.apple.com/se/app/motionx-24-7-sleeptracker/id505074676?mt=8

Noom Coach: Weight Loss
https://itunes.apple.com/se/app/noom-coach-weight-loss/id634598719?mt=8

Omvana – Meditation for Everyone
https://itunes.apple.com/se/app/omvana-meditation-for-everyone/id595585396?mt=8

Run with Map My Run
https://itunes.apple.com/se/app/run-map-my-run+-gps-running/id306468004?mt=8

UP by Jawbone
https://itunes.apple.com/se/app/up-by-jawbone/id916240764?mt=8

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton