Nu blir det knasterfritt i luren

Publicerad: 2014-03-28 14:23 | Kategorier:

Medan bilderna i kameran och tv:n bara blir skarpare, så kan det emellanåt vara besvärligt att ringa ett samtal när vinden går från bris till måttlig. Men nu blir det förändring då nästa generations röstsamtal med HD-tekniken tar plats i våra mobiltelefoner.

www.anpdm.com/newsletterweb/42455A41764541584076464159/41435D417545465B45724042584771

High Definition Voice utnyttjar 3g-nätet för att förbättra ljudkvaliteten i telefonsamtalet. Tekniken kallas också Wideband Audio och vad den gör är att öka frekvensomfånget på ljudet från 300 – 3400Hz till 50 – 7000Hz. På så vis förbättras upplösningen på ljudet avsevärt. Buller och irriterande bakgrundsljud filtreras bort och det blir enklare att uppfatta nyanser i samtalet.

I slutet av mars beräknas HD Voice vara aktiverat i alla Telias 3G-nät. Det kostar inget extra att ringa med HD Voice men kräver att båda telefonerna är uppkopplade mot Telias 3G-nät och har stöd för tekniken och det har idag de allra flesta smartphone-modeller på marknaden.

Digital kommunikation allt viktigare
– Att tala i mobilen förblir extremt viktigt, särskilt på arbetsplatser. Både företag och offentliga verksamheter blir alltmer restriktiva med resor och satsar på digitala kommunikationsvägar för medarbetarna, säger Nicholas Rundbom, som ansvarar för extern kommunikation för mobilitetstjänster på TeliaSonera.

Redan nästa år beräknar man att HD Voice ska finnas tillgängligt via 3g-nätet i 90 procent av Sverige då utbyggnaden av nätet är klart.

Vill du veta mer? Se frågor och svar om HD Voice nedan.

Vad är HD Voice?
HD-voice står för High Definition-samtal och bygger på en ny teknik som bidrar till klarare och tydligare ljudkvalitet på dina mobilsamtal.

Hur kommer jag att uppleva skillnaden med HD-voice?
Med HD-voice blir samtalen tydligare, upplevs som mer naturliga och skapar en känsla av närhet med den man talar med. HD voice reducerar bort störande bakgrundsbrus som gör det t.ex. enklare att tyda bokstaveringar av namn och att särskilja på bokstäver som låter lika, som F och S.

Hur vet jag om min mobil stödjer HD-voice?
Äger du en relativt ny modell kan du räkna med att den stödjer HD Voice, det inkluderar de mest populära mobilerna från Apple, Samsung och Sony. Vi kommer även märka upp de telefonerna som har stöd för HD Voice på telia.se och i butik. På vår blogg Bättre affärer hittar du en lista med många av de mobiltelefonerna som stöjder HD Voice.

Hur får jag tillgång till HD-voice?
Har du en telefon som stöjder Hd-voice kommer du få tillgång till HD-voice per automatik. Detta kommer ske i takt med att Telia rullar ut tekniken i 3G-nätet i hela landet.

Vad kostar HD-voice?
Är du kund hos Telia kostar det ingenting extra.

Om jag fortfarande har dålig kvalitet trots HD Voice?
Det kan bero på flera olika saker:

  • Din mobiltelefon saknar stöd för HD-voice.
  • Den du pratar med har en mobil som saknar stöd för HD-voice.
  • Den du pratar med är inte kund hos Telia
  • Någon del av samtalet går inte i 3G-nätet.
  • Headsetet som används saknar stöd för HD-voice.


Hur kan det bli bättre ljud med HD-voice, rent tekniskt?
Störande bakgrundsbrus reduceras bort och det frekvensspektrum ljudet sänds igenom fördubblas (från 300-3400 Hz till 50-7000 Hz) vilket innebär att samtalsljudet på ett bättre sätt återger de nyanser vi finner i ett samtal mellan fyra ögon. Sammantaget upplevs samtalet som tydligare och mer naturligt.

Är HD-voice samma sak som VoLTE (Voice over LTE)?
Nej, det är två olika tekniker. VoLTE är databaserat röstsamtal i 4G-nätet, lite som Skype fast den tekniska lösningen installeras i själva mobilnätet. Det krävs även att 4G-mobilen man använder har stöd för VolTE. Däremot är det så att när man väl lanserar VoLTE, så gör man det med HD-voice.

Vi kommer på sikt införa VoLTE så att det går att ringa i 4G-nätet. Men i dagsläget finns det ingen spikad tidsplan för det. För att det ska tillföra någon nytta för kunden så måste det först lanseras fler mobiler med stöd för VoLTE. När utbyggnaden är klar så kommer vårt 3G-nät ha samma goda yttäckning som 4G-nätet. Så oavsett vilket nät man ringer i så kommer man kunna ringa i HD-kvalité.

Hur gör jag för att ringa ett vanligt röstsamtal utan HD Voice?
HD Voice är en teknik som installeras i själva mobilnätet. När väl det är gjort så ringar alla i det nätet i HD-kvalité, under förutsättning att deras mobiler stödjer tekniken. HD Voice kan inledningsvis upplevas annorlunda, men när man väl talat i HD-kvalité ett tag så vänjer man sig och de allra flesta upplever det som något positivt.

Påverkas batteritiden av HD Voice?
Nej, batteritiden påverkas inte av att du talar i HD-kvalité.

 

Tillbaka till nyhetsbrevet >>

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton