Finansiera din idé med crowdfunding

Publicerad: 2014-03-31 09:27 | Kategorier:

Många entreprenörer har en idé eller uppfinning som skulle kunna underlätta i vardagen. Men hur förverkligar man sin idé om man inte har kapital att satsa? Crowdfunding kan vara lösningen.

Crowdfunding, eller crowdsourcing som det också kallas, blir ett allt populärare sätt att få hjälp att sjösätta sina idéer och uppfinningar.

På amerikanska sajten Quirky.com kan personer berätta om sin idé och låta andra användare rösta om huruvida idén ska förverkligas eller inte. Grundarna av sajten får in flera hundra idéer om dagen och ett par av dem blir till verkliga produkter.

Till skillnad från många andra crowdsourcingsajter där man oftast ber om pengar till finansiering, kan man här ge mer ingående feedback om produkten samt att köpa varan eller tjänsten om den produceras.

Så går det till
Först görs en professionell bedömning av om varan eller tjänsten skulle fungera på riktigt och sedan hjälper Quirky-teamet till med att sjösätta produkten. De är delaktiga i allt från utvecklingsbiten till att hjälpa till med färg och materialval. De förklarar också hur många produkter som måste förbokas innan de sätter igång produktionen. När prototypen är färdig läggs den ut till försäljning. Medlemmarnas feedback är värdefull genom hela processen och ger bra indikationer på hur det kommer att gå för produkten när den väl är ute på marknaden.

På Quirky.com får användarna stöd och råd genom hela processen mot att man delar vinsten med teamet bakom sajten. Det finns ännu ingen liknande sajt i Sverige men crowdfunding blir allt populärare också här. Svenska Fundedbyme är en av de större internationella crowdfundingsajterna, även om de än så länge endast erbjuder hjälp med marknadsföring och finansiering.

Stöd och råd genom hela processen
Det finns ett starkt fokus på hushållsprodukter på Quriky.com och personerna bakom idén är allt från utvecklare och entreprenörer till amerikanska hemmafruar och tonåringar – sajten är öppen för alla. Oftast bottnar idén i ett reellt problem som någon vill lösa.

På bara 29 dagar blev Pluck - en produkt som hjälper dig att enkelt separera äggulan från vitan - verklighet. Mark Fusco, en Texasbo som själv led av högt kolesterolvärde kom upp med idén som 2861 andra personer gillade och kom med feedback på. Idag säljs Quirkys Pluck på en mängd andra platser runt om i världen, till exempel amerikanska Amazon.com

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton