CDN-nät motverkar fientliga attacker

Publicerad: 2014-03-11 09:16 | Kategorier:

Överbelastningsangrepp som går ut på att sänka ett företags webbsajt har på senare tid drabbat såväl offentliga som privata bolag. Ett sätt att öka säkerheten och försvåra den typen av attacker är att sprida lasten över ett CDN (content delivery network).

När fokus ligger på att utveckla nya funktioner och locka besökare till sin webb är det lätt att säkerhetsarbetet tappar i prioritet. Pressade projekt och det faktum att incidenter ofta tystas ner gör det dessutom svårt att öka riskmedvetenheten bland företag.

− Viktigast är att avsätta tid för säkerhetsarbete i alla delmoment, från utveckling till drift av plattformen. Det är också viktigt att ha en process för att kontinuerligt identifiera och åtgärda säkerhetsproblem, säger Daniel Österhof på Episerver.

Mångsidig teknik sprider lasten
Han ser flera användningsområden för CDN i dessa sammanhang, vilket gör att Episerver erbjuder den som en tilläggstjänst för sina kunder bland såväl myndigheter som kommuner och privata företag.

− Historiskt har CDN-tjänster framför allt använts för att minska laddningstider för sajter med besökare från olika delar av världen, eller vid e-handel för att hantera säsongsrelaterad försäljning med kraftiga trafiktoppar vissa tidpunkter på året. Men denna teknik kan också kraftfullt motverka så kallade DDoS-attacker. En bra optimerad sajt tillsammans med CDN kan hantera enorma mängder trafik utan att det märks, säger Daniel Österhof.

Vid en DDoS-attack används ett stort antal datorer för att överbelasta ett företags system med upprepade anrop på kort tid. Genom att sprida lasten över CDN-nätet avlastas det angripna företagets webbservrar. Dessutom finns funktioner för att försvåra attacker.

Standardlösning kapar kostnader
− Om man ser att det kommer mycket anrop från en världsdel som man normalt inte har några besökare från går det till exempel att begränsa trafiken från den regionen, säger Daniel Österhof och påpekar att anslutning till CDN innebär lägre kostnader, eftersom kunderna inte behöver utöka sin egen serverpark för att hantera extremfall:

− Vi rekommenderar en standardmiljö med servrar som dimensioneras efter den trafik företaget har normalt. Trafiktoppar, större reklamkampanjer och rena attacker tar CDN:et hand om.

Här kan du läsa mer om Telias CDN lösning >>

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton