Spel får patienter att må bättre

Publicerad: 2014-05-28 13:39 | Kategorier:

Kan spel göra människor friskare? Det satsar man i alla fall på inom sjukvården, för med hjälp av gamification hoppas man både kunna spara pengar och få patienterna att må bättre. Samtidigt.

Att spelande och det tävlingsmoment det innebär triggar oss människor till att prestera är känt sedan länge. Det nya är att de senaste två-tre åren har även vården börjat använda sig av de här insikterna.
– Att till exempel få ett barn med diabetes att äta mer regelbundet och på så vis hålla sitt insulin på rätt nivå kan vara en stor utmaning, konstaterar Niklas Sundler som driver Telias satsning på Healthcare.
– Om man däremot knyter uppgiften till ett spel eller en tävling är det lättare att nå fram till barnen. De blir villigare att göra det de måste eftersom de ser en direkt belöning.

Inte bara för barn
Men det är inte bara inom barnhälsovård som gamification, eller spelifiering, kommer starkt. Även bland vuxna finns det till exempel många som vet att de borde leva sundare, men som trots det har svårt att hitta både motivation och tid för att faktiskt göra något åt det.
– Tidigare har man försökt att använda sig av olika sorters informationskampanjer, kanske bloggar och annonser, för att få människor att göra förändringar i sitt liv. Nu har man fått upp ögonen för att spel och de belöningsmekanismer de triggar kan vara ett annat, mer effektivt sätt att få människor att ändra sina vanor och bli friskare.

Alla blir vinnare
Och området är på stark frammarsch. På Vitalis, Skandinaviens ledande e-hälsomöte, var gaming i år för första gången ett eget spår. Och enligt Niklas Sundler har vårdsektorn allt att vinna på att använda sig av spel och andra digitala lösningar i än större utsträckning.
– Vården står inför stora ekonomiska utmaningar framöver med en kraftigt åldrande befolkning och därmed många fler att ta hand om. Kan man då använda olika spel eller wearables för att få folk att hålla sig friskare betyder det jättemycket. Om vi dessutom digitaliserar de moment som vi som patienter kan klara av själva så kan vårdpersonalen fokusera på de tillfällen där de verkligen gör skillnad. Det vinner alla på.

 

 

TIllbaka till nyhetsbrevet >>

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton