Världens bästa system mäter svensk radio

Publicerad: 2014-07-21 12:50

Med hjälp av en liten uppkopplad dosa mäter TNS Sifo svenskarnas radiolyssnande. ”Världens bästa system”, säger account director Claes Boström.

Radiokanalerna behövde en bättre möjlighet att konkurrera med tv-kanalerna om reklampengarna. Marknadsundersökningsföretaget TNS Sifo fick i uppdrag att mäta lyssnarnas aktivitet.

Tidigare samlade TNS Sifo in information om radiolyssnandet i landet genom telefonintervjuer med 70 000 personer. Svaren de fick lagrades i en databas som levererades till marknaden fyra gånger per år.

Nu har de bytt telefonintervjuerna mot ständigt uppkopplade PPM-mätare som bärs av tusen personer. PPM står för portable people meter. Det den mäter är ljudet i rummet där den finns och den kan genom att identifiera en digital kod som finns i all svensk radio ge data om exakt vilken radiostation bäraren lyssnar på. Eftersom den även registrerar vilka tider de tusen personerna lyssnar blir det lättare för radiostationerna att planera hur de lägger reklamen.

Mäter dygnet runt, året runt
För att få verksamheten att rulla 365 dagar per år krävs stabila system men det viktigaste är uppkopplingen. Skulle den gå ner har TNS Sifo ingen data att leverera, något som inte får hända.

– Telias del i den här infrastrukturen är en nyckel, säger Claes Boström, account director på TNS Sifo.

Han menar att det finns mer att utveckla inom mätmetoden för att öka kundnyttan än mer.

– Det är världens bästa system för att mäta radio, avslutar han.
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton