Svenskarna begränsar sitt surfande i utlandet

Publicerad: 2014-07-07 12:41 | Kategorier:

En europeisk undersökning visar att många svenska företagare överraskas varje år av kostnader på grund av att telefonen använts utomlands. Men det finns sätt att undvika ovälkomna roamingavgifter.

De flesta svenskar använder dagligen sin smarta telefon eller surfplatta för att läsa mejl eller surfa på internet. Men när de åker utomlands begränsar de sitt användande för att undvika höga roamingavgifter. En undersökning som gjorts på uppdrag av EU visar att en av sex svenskar stänger av mobilen helt och hållet i utlandet.

Varannan undviker att surfa
− Kundundersökningar visar att nära 60 procent av alla svenskar som reser inom Europa stänger av dataroamingen helt, vilket är den högsta andelen jämfört med samtliga länder i EU, säger Peter Rosenlund, produktchef roaming vid Telia.

Undersökningen visar även att bara var fjärde svensk tar emot inkommande telefonsamtal på samma sätt som vanligt och 53 procent svarar att de inte använder e-post utan wifi i ett annat EU-land.

Delvis obefogad rädsla
Roamingavgifterna är inte bara ett problem för privatpersoner utan även för företagare, visar EU-undersökningen. Många svenska företagskunder får varje år oväntade kostnader på grund av roaming.

– Svenska kunder gillar onekligen inte överraskningar eller att betala några kronor mer än nödvändigt. De vill ha kostnadskontroll, vilket är bra. Men vi tycker att det är viktigt att denna allmänna rädsla, som är delvis obefogad, försvinner, säger Peter Rosenlund.
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton