Big data – en spåkula under utveckling

Publicerad: 2014-01-16 19:47 | Taggar: Big data Kategorier:

Big data kan användas för att utöka förståelsen för trender och beteenden. Analyserna spås få en avgörande roll i framtidens samhälle och ekonomi, och ställer ökade krav på systemutveckling och kompetens.

Big data kan berätta vilka målgrupper som besöker vissa hemsidor, hur många resenärer som tar tunnelbanan och förutspå epidemier genom att avläsa geografiska ökningar i sjukdomsrelaterade sökord. Till grund för kunskaperna ligger de digitala datamängder som genereras i allt från mobiler till internet och sensorer i samhället. Information som kan lagras, analysera och jämföras för att upptäcka beteenden och trender.

En outforskad teknik
Utmaningen ligger sedan länge i att plocka ut de värdefulla delarna i flödet, tillsammans med att skapa system som kan lagra och analysera informationen.

– I dag försöker man att samla så mycket data som möjligt för analys. Vi kan ha en känsla för vilka jämförande faktorer som bidrar till ett visst resultat, men mycket handlar om magkänsla, säger Daniel Gillblad, forskare på SICS Swedish ICT.

Bristande kompetens hindrar utvecklingen
Det finns redan teknik för utveckling och tjänster som erbjuder enklare analysmöjligheter, men de är inte tillräckliga för dagens behov, menar Daniel Gillblad.

– Många företag saknar kompetens för att utveckla unika analyssystem anpassade efter företagets behov, men jag tror att vi snart kommer se allt fler tjänster som kan användas inom flera områden.

Daniel Gillblad spår en snabb ökning av big data de kommande åren, mycket tack vare molntjänster som öppnar upp för billiga lagringsmöjligheter som inte längre kräver kostsamma servicehallar.

– Vi har tagit ett språng framåt i synen på vilken data och mängd som är realistiskt att jobba med. Big data kommer att vara en drivande kraft i samhället och ekonomin de kommande decennierna.

Big data kräver samhällsdebatt
I dag är det många som baserar analyser på information om kollektiva nätverksbeteenden och på data från sensorer som mäter rörelser i samhället. Användandet av sociala medier som källa är däremot mer personbaserat, och har länge varit en källa till diskussioner om den personliga integriteten. Daniel Gillblad menar att den kommande utvecklingen kräver just debatt.

– Big data kan leda till en bättre demokrati där vi kan se hur saker fungerar och förbättra dem. Men i framtiden måste vi diskutera och sätta gränser och ramar i användandet för att få ett samhälle som fungerar som vi vill.

Connect2Business 2014 >> 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton