Uppdatera bilen med hjälp av internet

Publicerad: 2014-02-20 13:30 | Kategorier:

It-branschen har ingått giftermål med bilindustrin och resultatet är spännande. Framtidens bilar är föränderliga. Att uppdatera bilen kommer att vara lika enkelt som att uppdatera mobilappar, säger företrädare i branschen.

Att framtiden för bilindustrin stavas uppkoppling blev väldigt tydligt under årets upplaga av CES, liksom under den stora bilmässan i Detroit i januari. Både biltillverkare och it-industrin ser stora möjligheter i och med de samarbeten som nu uppstår.

Ericsson och Volvo har presenterat sin lösning för navigering och infotainment via mobilnätet där bland annat parkeringsbetalningar ingår. BMW har inlett ett samarbete med Samsung där en smart klocka används ihop med biltillverkarens senaste elbilar.

Men också Telia är med på banan. Redan i november 2013 presenterades samarbetet med Tesla där Telia är leverantör av internetuppkopplingen i Teslabilarna.

Den stora knäckfrågan är förstås vilket operativsystem som ska användas i bilarna. Ännu finns inget standardsystem, men både Google och Apple har signalerat att de är på väg in i matchen. Tesla har redan ett samarbete med Google och kommer även att släppa sitt så kallade infotainmentsystem fritt att använda för andra utvecklare under 2014. Det systemet baseras i dagsläget på Android.

Stora möjligheter för bilägare
I och med uppkopplingen kan bilen plötsligt direkt tala om för föraren när något är fel och dessutom kommunicera direkt med verkstaden. Uppdateringar sker via fjärrsystem. I takt med att nya tjänster utvecklas, uppgraderas också bilen. Borta är den traditionella försäljningssituationen att det du ser är vad du får. Nu väntar många möjligheter.

Hans Dahlberg, som är global chef för Telias M2M-avdelning och varit aktiv i samarbetet med Tesla, ser stor potential i att koppla ihop maskiner med internet:

– Det finns en mängd smarta funktioner att hålla ögonen på framöver, och det handlar inte bara om underhållning och GPS-funktioner. Det riktigt intressanta blir till exempel när din bil kan känna av väglag, vilt och andra förutsättningar i trafiken och dela med sig av den datan till medtrafikanter. 

Byggda för bästa uppkoppling
Teslas bilar byggs från grunden för att kunna dra ordentlig nytta av uppkopplingen. De är försedda med pekskärmar varifrån man kan styra bland annat klimatsystem och underhållning, som i sin tur är anslutna till en smartphone. Systemet stöder både Ios och Android.
 
Tillbaka till nyhetsbrevet >>

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton