Så blir du mer kreativ

Publicerad: 2014-02-18 13:05 | Kategorier:

Kreativitet är som vilken annan förmåga som helst. Vissa har anlag för den, andra inte. Men alla kan träna sin kreativitet, oavsett anlag. Kreativitetsexperten Teo Härén berättar hur det kan gå till.

Vad har vi för nytta av att vara kreativa? Frågan ställs till Teo Härén, författare och föreläsare som inriktar sig på affärskreativitet och effektivitet. Han erkänner villigt att han blir lätt provocerad av frågan men svarar snabbt:

– Det finns två sätt att göra världen bättre: med kunskap och kreativitet. Det är tack vare dessa förmågor vi inte längre lever i grottor. Och det motsatta gäller också: många problem finns kvar för att vi inte har varit tillräckligt kreativa. Hade vi kunnat utveckla tillräckligt bra bilar så skulle vi slippa växthuseffekten, säger han.

Teknikutvecklingen gynnar kreativiteten på ett tydligt sätt, anser Teo Härén.

– Vi har bland annat så oändligt mycket lättare att få inspiration, jämfört med vad den föregående generationen hade. Och inspiration är viktig näring för kreativiteten.

Något annorlunda varje dag

Ett konkret sätt få ny inspiration – och därmed bättre förutsättningar för att vara kreativ – är att bryta mönster.

– Det finns företag som arbetar medvetet med det, och kräver att medarbetarna ska alltid ska göra något annorlunda varje dag. Även om det kan räcka med att parkera bilen på en annan plats eller undvika sin favoritplats vid mötesbordet.

En liten förändring, som att hoppa av bussen, spårvagnen eller tunnelbanan en station tidigare än normalt, ger direkt en mängd nya intryck som kanske kan så ett frö till en ny idé.

Arbeta där det passar dig

Ett annat sätt att vara mer kreativ under sin arbetsdag är att ”härarbeta” som Teo Härén kallar det, det vill säga att arbeta på den plats som passar bäst för uppgiften och de individuella behoven.

– Jag föredrar ett helt tyst rum, medan någon annan fungerar bäst i en ”brusig” miljö när han eller hon utför en viss arbetsuppgift. Det är i alla fall helt omöjligt att samma arbetsplats – ett kontor – är den optimala platsen för många olika individer med en rad skilda uppgifter.

Även i det avseendet har tekniken gjort under; det är lättare än någonsin att ”härarbeta”. En stor fördel är att det numera blivit mycket lättare att samarbeta och ha kontakt med kollegor. Med verktyg för exempelvis virtuella möten och videochattar kan man ha givande kreativa utbyten med vem som helst, var som helst.

Inspiration från andra branscher

Ytterligare ett tips är att ta del av mässor och konferenser som ligger utanför den egna branschen. Återigen, något som är mycket lätt med dagens teknik.

– Det finns en massa webbsändningar, både direktsända och lagrade, som man kan ta del av i sin dator eller smartphone. Om du ägnar en halvtimme åt att lyssna på ett föredrag inom helt okänt ämne kan du mycket väl få nya perspektiv på dina egna arbetsuppgifter.

Bonustips från Teo Härén: ”Ta som vana att lyssna på ett föredrag om dagen på sajten Ted.com. De är alla 18 minuter långa, och där kan man lyssna på de mest kreativa människorna i världen just nu.”

Tillbaka till nyhetsbrevet >>

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton