Nu kan alla bli mikrolångivare

Publicerad: 2014-02-20 13:39 | Kategorier:

Möjligheten att förmedla mikrolån till fattiga företagare var från början något som var förbehållet institutioner, som alternativa banker. Nu har det kommit flera ideellt drivna webbtjänster som gör det möjligt för vem som helst att bidra till utvecklingen i dessa länder.

Ursprunget till mikrolån till företagare i utvecklingsländer brukar tillskrivas Muhammad Yunus. År 2006 fick han Nobels fredspris för ”sitt arbete för att skapa ekonomisk och social utveckling underifrån”. Det innebar ett starkt ökat intresse för mikrolån.

Året dessförinnan hade möjligheterna att bli långivare förbättrats markant. Då grundades nämligen Kiva, en förmedlingstjänst på internet där långivare och låntagare kan mötas.

Pengarna hamnar rätt
En av fördelarna som Kiva introducerade var att man kan kliva in som långivare med så lite 25 amerikanska dollar (drygt 150 kronor i dagens läge) och stötta ett projekt som man tror på. Kivas organisation ser till att pengarna hamnar rätt och eliminerar därmed en anledning som gör att många drar sig för att ge pengar till vanlig välgörenhet: att pengarna hamnar i fel fickor.

Här är det verkligen de namngivna entreprenörerna som får ta del av pengarna. Det kan vara en filippinsk bonde, en mongolisk klädsäljare eller en pakistansk smyckestillverkare – variationen är enorm hos Kiva.

Organisationen administrerar också återbetalningen, som långivaren hela tiden kan följa via webbplatsen. Långivaren får ingen ränta på pengarna, utan det får snarast ses som ett sätt att idka välgörenhet utan det kostar något – mer än utebliven avkastning, om man ser det krasst.

Lägst ränta vinner
En annan stor förmedling är MYC4 som helt fokuserar på afrikanska företagare. De fungerar på ett lite annat sätt än Kiva. Efter företagarens projekt godkänts av organisationen läggs det upp som en auktion på MYC4:s webbplats.

Som långivare får du nu ange hur mycket du är beredd att låna ut till just detta projekt, och till vilken ränta. Principen är sedan enkel: vid auktionens slut får den som har lägst ränta låna ut pengar till projektet.

Bra för långivarföretag
För företag kan möjligheten att erbjuda pengar som mikrolån passa utmärkt in bland andra CSR-satsningar. Det kan dessutom vara ett sätt stärka sin profil inom CSI (Corporate Social Innovation), alltså att arbeta innovativt med samhällsnytta.

Länkar:
www.kiva.org
www.myc4.com

Tillbaka till nyhetsbrevet >>

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton