Låt uttjänta mobiler göra nytta

Publicerad: 2014-02-25 09:28

Framtiden ser grön ut. Både bland företag och privatpersoner satsas det på miljövänlig hantering av elavfall, däribland mobiltelefoner. Och processerna för återvinningen har blivit både säkrare och mer effektiva.

Exakt hur många mobiltelefoner som skrotas varje år är det ingen som vet. Men enbart Telia tar om hand drygt 20 000 använda mobiltelefoner om året. Ungefär 98 procent av dem kan återvinnas: genom återbruk eller genom att använda de återvunna delarna i nya telefoner. Och det tjänar miljön mycket på.

Till exempel motsvarar produktionen av en ny mobiltelefon cirka 15 kilo koldioxid – en miljöbelastning som kan undvikas när en fungerande mobil kan användas igen. En återvunnen laptop sparar å sin sida miljön cirka 69 kilo koldioxid. Motsvarande mängd kan ta en fullsatt bil från Stockholm till Hudiksvall. Att återvinna 80 bärbara datorer sparar lika mycket energi som det går åt i en vanlig svensk villa varje år.

Elektroniken ut ur byrålådorna

Statistik från några år tillbaka gör gällande att 44 procent av alla uttjänade mobiler ligger och samlar damm i någon byrålåda. Enligt El-kretsen, ett icke-vinstdrivande bolag som i samarbete med Sveriges kommuner hjälper till att återvinna elektroniskt avfall landet runt, har statistiken sannolikt förbättrats. Under 2013 samlade de in avfall på drygt 147 000 ton – en ökning sedan tidigare år. Av det insamlade materialet beräknas ungefär 80 000 ton vara elektriska produkter, som mobiltelefoner, tv-skärmar och datorer.

- Jag imponeras av svenskarnas engagemang för återvinning och är glad över att vi nu också får in de mindre elektronikprodukterna från hemmens byrålådor, säger Ulrika Eriksson, informationschef på El-kretsen, i ett pressmeddelande.

Återvinning och återbruk
Under februari lanserade Telia nya tjänster för att möta marknadens behov av effektivitet, kontroll och säkerhet kring återvinning av mobiltelefoner. En av dem som jobbat med projektet är Mattias Johansson. Hans jobb är att effektivisera samarbetet med företag i frågor som är kopplade till miljö och säker informationshantering.

– Det finns en klar och tydlig begäran om att de här satsningarna är någonting som kunderna kräver för att fortsätta handla hos oss. Det uppskattas speciellt av stora företag och landsting, då de i tillägg till sina ambitiösa miljömål också är måna om att information inte hamnar i fel händer, säger Mattias Johansson.

Säker hantering
– Riskerna med att återvinna elektroniska produkter är inte större än vid någon annan form av återvinning, säger Mattias Johansson.

En inlämnad mobil med ett batteri som beräknas hålla i mer än 12 månader rensas på information och putsas upp med nya eller återvunna delar för att sedan återanvändas. Mobiltelefoner med kortare batteritid plockas isär. Många av delarna i en inlämnad telefon kan användas som reservdelar.

De bitar som blivit riktigt hårt åtgångna skickas för miljöanpassad återvinning hos företag som är specialiserade på hantering av elektronikavfall. Där utnyttjar man certifierade processer för att ta tillvara olika materialslag och återföra dem till råvarumarknaden. Målet är mobilerna ska ingå i ett slutet kretslopp där inga oönskade ämnen hamnar på fel plats.

Tillbaka till nyhetsbrevet >>

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton