Digital säkerhet – ett ögonblicks verk

Publicerad: 2014-02-20 09:28 | Taggar: Skydda innehållet på din mobil

Har du också så svårt att memorera dina inloggningsuppgifter att du tvingas skriva ner lösenorden på lappar? Med modern biometriteknik ökar den digitala säkerheten avsevärt samtidigt som användarnamn och lösenord blir överflödiga. Inloggning med den senaste produkten – Myris – är lika komplicerad som en titt i spegeln.

Inloggningsdosan Myris avgör enkelt behörighetsnivån genom att fota och mäta användarens iris. Enligt företaget Eyelock, som utvecklat produkten, är varje öga så unikt att lösen knappast kan göras säkrare än de med koppling till mänskliga ögon. Risken för en felaktig matchning sägs vara mindre än en på två billioner.

Identifikation med hjälp av mänskliga egenskaper är i sig inget nytt. Tekniken, som kallas biometri, har länge använts för bland annat fingeravtryck, ansikten och röst. De största fördelarna är att säkerheten och användarvänligheten ökar, samtidigt som man slipper kostnader för att administrera borttappade lösenord. Med den nya generationens produkter blir tekniken tillgänglig för fler.

Kopplas till USB-porten

Myris ser ut som en liten rund spegel och kopplas till datorns eller surfplattans USB-port. Genom att ta upp ”spegeln” och blicka in i kameran på en armlängds avstånd, får datorn vetskap om de 240 punkter i ögat som behövs för att fastställa användarens identitet.

Enligt Eyelock passar Myris bra både för företag och privatpersoner och kan kopplas till de flesta digitala nätverk, till exempel bankkonton, sociala medier-konton, VPN-konton och e-postkonton. Tekniken är kompatibel med flera operativsystem (Windows 7 & 8, Mac OS och Chrome OS) och varje dosa klarar av att hantera uppgifter om upp till fem användare.

Enligt uppgift förväntas lanseringen av Myris ske under våren 2014 och försäljningspriset hamna kring 300 dollar.
 
Tillbaka till nyhetsbrevet >>

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton