Chris Dancy registrerar allt i livet – för att må bättre

Publicerad: 2014-12-29 10:22 | Taggar: Wearables Kategorier:

När den ”vanlige it-killen” Chris Dancy började registrera och analysera sitt liv för sex år sedan, satte han igång en rejäl förändring av sina levnadsvanor. Nu längtar han efter att kunna läsa av fler hjärnaktiviteter och analysera sitt blod dagligen.

Han kallades först ”världens mest övervakade man”, och brukar numera presenteras som ”världens mest uppkopplade man”. Chris Dancy ler milt och viftar lätt med handen när hans epitet kommer på tal.

– Äh, det är något som har hittats på av journalister. Det är helt okej, men själv har jag alltid varit mest intresserad av informationen jag kan få ut och allt jag kan lära mig om mig själv, säger han.

För sex år sedan var Chris ”en vanlig it-kille” med osunda levnadsvanor. I den vevan började han använda sensorer på kroppen för att läsa av, mäta, registrera och analysera sina levnadsmönster.

– Jag insåg att det genererades en massa information om mig i sociala medier, men inget som jag själv hade kontroll över. Jag ville erövra makten över mina egna informationsspår.

Gick ner 40 kilo på ett par år

När han väl kommit igång med datainsamlingen om sitt liv, upptäckte han att det gick att se tydliga mönster. Mönster som han då kunde ifrågasätta och förändra.

– Jag var ofta stressad, rökte och åt mycket– men aldrig några frukter eller grönsaker – och tyckte mycket om att dricka. Nu gillar jag inte alls att dricka, för jag ser direkt hur det sliter på min kropp, förklarar han sakligt.

På några år rann 40 kilos övervikt av honom, till stor del för att han analyserade hur olika sammanhang och situationer påverkade hans matvanor.

– Det är egentligen inget konstigt, men det gäller att vara medveten om det. Jag åt mer i sällskap med vissa personer och såg att ljus- och ljudnivåerna i rummet påverkar hur jag äter, säger han och plockar fram mobilen för att mäta ljudnivån i rummet.

Mätaren stannar på 55 decibel. En bra nivå. Annat är det på hamburgerrestauranger där det höga ljudet och skarpa ljuset gör att vi äter stressat och mår sämre, förklarar Chris.


Ser fram emot nya sätt att logga sitt liv

Just denna dag har han åtta ”smarta prylar” – eller vad som i USA kallas ”wearable technology” – på sig, kompletterat med en smartphone i vardera jeansficka.
Det kan låta mycket, men Chris ser fram emot nya smarta prylar som kan mäta mer av honom och hans omgivning. Till exempel pannband som lär kunna registrera olika typer av hjärnaktivitet, eller sensorer som kan avgöra exakt vad maten på din tallrik innehåller.

– Får jag önska något så vore det att ha något som analyserar mitt blod varje dag, säger Chris Dancy som har börjat skala av sig vissa smarta prylar efter hand.

– Jag behöver egentligen inte mäta min puls längre. Jag vet när den är för hög, och hur jag ska sänka den. Samma sak med bältet som varnar när jag har dålig hållning. Jag har lärt mig leva mer hälsosamt, och det är ju målet; då är prylarna verkligen smarta.
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton