navigation-profile navigation-search navigation-menu navigation-services navigation-mail navigation-mail navigation-laddarefill navigation-forum navigation-close navigation-plus navigation-minus navigation-chevron-right navigation-newspaper heart

Innovationsforum ger Postnord nya idéer

Publicerad: 2014-08-14 10:01 | Taggar: Sakernas internet Kategorier:

Postnord satsar på telematik i bilarna för att på ett enkelt sätt kunna samla in data och utveckla affärsmodellen när brevvolymerna stadigt minskar.

Postnord distribuerar post och paket över hela landet varje dag året runt. Den minskade volymen brev är en utmaning och man satsar mycket på innovation för att utveckla nya affärsmodeller. Bland annat har Postnord och Telia tillsammans startat ett innovationsforum.
– Samarbetet började med att koncernledningen tyckte att vi skulle ha ett strategiskt partnerskap, säger Mats Sallander, projektledare på Postnord.

Samlar in information
Postnord har i dag cirka 5000 bilar som varje dag trafikerar stora delar av vägnätet. Postbilarna är anslutna till internet och utrustade med accelerometer och gps. Datan används till att göra analyser av trafikläget. I framtiden är tanken att man ska kunna kommunicera direkt med bilens system.
– Telia ser till att vi är uppkopplade och får all data vi behöver över M2M. Med hjälp av data från bilarna kan vi samla in information om bland annat vägförhållanden, pollen, ljus, föroreningar, buller och mobiltäckning. Det finns många aktörer som kan ha stor nytta av den data vi samlar in, förklarar Mats Sallander.

På Postnord ser man ljust på framtiden och idéerna från innovationsforumet.
– Vi hoppas mycket på den här samarbetsformen, avslutar Mats Sallander.

 

Tillbaka till nyhetsbrevet >>

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

arrow-downt arrow-downt information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic