Google Glass – efterlängtade eller redan utkonkurrerade?

Publicerad: 2014-08-21 15:06 | Kategorier:

Under året har Google Glass blivit tillgängliga i USA och Storbritannien, och resten av världen väntar på den stora lanseringen. Eller? Glasögonen har redan mött en hel del kritik – och flera konkurrenters varianter väntar runt hörnet.

Intresset för glasögonen med teknik för augmented reality, förstärkt verklighet på svenska, har varit stort sedan Google Glass presenterades i mitten av 2012. 
Sedan dess har en del teknikintresserade kunnat ansöka om att köpa sig ett par för 1 500 dollar, cirka 9 900 kronor, och därmed bli försökskaniner – eller ”explorers” som Google kallar dem. Flera av testpersonerna tycker att glasögonen är svårstyrda och har begränsade användningsområden.
 
Under våren 2014 har de släppt ett antal glasögon som kunnat köpas av vem som helst i USA, för samma pris som tidigare. De har sålt slut snabbt, men hur många det rört sig om har Google inte avslöjat. Och i juni var det dags för engelska kunder att få ta del av den revolutionerande tekniken för ett pris om 1 000 pund, cirka 11 400 kronor.
 
Teknik med potential
I samband med lanseringen i Storbritannien skrev tidningen Telegraphs teknikexpert Matthew Sparks en artikel som sammanfattar det som verkar vara den allmänna opinionen: ”Om du vill kunna ta gryniga bilder eller filmer så har du tur. I övrigt duger den inte till mycket”, konstaterar han lakoniskt.
Han avslutar dock med: ”Jag är väldigt nyfiken på att se vart den här tekniken kommer att ta vägen – den har potential att bli väldigt viktig”. Men att betala 1 000 pund för något han kallar en ”ofullbordad produkt” har han inga planer på. 

Priset har redan från början ifrågasatts, eftersom det gör det svårt att nå stora volymer. Vilket i sin tur behövs för att tredjepartsutvecklare ska vara intresserade av att göra mjukvara och tillbehör till dem.
 
Användning i yrkessammanhang
En del tror dock att glasögonen kan börja spridas i vissa professionella sammanhang. Det finns redan exempel på hur till exempel poliser och läkare kan ha nytta av dem. Yrken där man arbetar med båda händerna upptagna, som maskinoperatörer eller servicetekniker är andra tänkbara målgrupper.
Frågan är bara om det är Google Glass de kommer att välja. Enligt rykten ska Samsung släppa sina Gear Glass i september. Och vad håller Amazon på med bakom kulisserna? Företagets egen smartphone börjar säljas i sommar, och i juli meddelade Google Glass forskningsledare att han går över till just Amazon.
 
Kommer någon av dessa att lansera något som ska konkurrera med Google Glass är det ingen vild gissning att anta att priset hamnar bra mycket lägre än Googles.
 

Google Glass
Google Glass har bland annat kamera för stillbilder och film samt en liten skärm vid höger öga. De styrs med en tunn touchplatta längs glasögonbågen eller med röstkommandon, ibland i kombination med huvudrörelser. 
Modedesignern Diane von Fürstenberg samarbetar med Google, och lät till att börja med sina modeller bära Google Glass på en visning hösten 2012. Nu finns det också ett antal Google Glass-bågar som hon har designat.
 
 
Alternativ till Google Glass

Samsung Gear Glass
Presenteras eventuellt i september. Uppges kunna visa en bild för högerögat och spela upp ljud.
 
Sony Smarteyeglass
En prototyp visades upp tidigare i år. Visar inte bild på en separat skärm, som Google Glass, utan direkt på glasögonens glas.
 
Epson Moverio BT-200
Går att köpa för 6500 kronor. Aningen klumpigare än Google Glass, och är eventuellt mest lämpad för spel.
 
Vuzix M100
Har en prislapp på 1000 dollar, och anger att de är tänkta för yrkesanvändare. De jobbar dock på en ny modell som ska sitta på snygga solglasögon.
 
Innovega iOptik
Nästa steg i utvecklingen? Innovega håller på att ta fram smarta kontaktlinser…
 
iPal
Bygger in styrning med ögonen, så att man till exempel kan filma exakt det man tittar på. Riktpriset verkar bli 500 dollar och de första kunderna beräknas få sina glasögon i december.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton