Världen rustar för 5G

Publicerad: 2014-04-22 09:58 | Kategorier:

Knappt har 4G lanserats på bred front så rustar mobilindustrin för nästa satsning – 5G. Nästa generations mobiltelefoni har potential både att förhindra krockande bilar och hjärtinfarkter.

Alla som följt utvecklingen vet att det är en stark underdrift att beskriva mobilbranschen som föränderlig. Marknaden har vant sig vid en ny generations mobilnät vart tionde år och om den femte generationen ska stå färdig till 2020 är det hög tid att snabba på utvecklingsarbetet.

Ett land som satsar stort på den prestigefyllda kapplöpningen är Sydkorea som i början av året presenterade en aggressiv investeringsplan. Men Europa ligger inte långt efter och under den nyligen avslutade mobilmässan i Barcelona meddelade EU och den europeiska telekomindustrin att man tillsammans satsar 4,8 miljarder dollar på utvecklingen av nästa generations mobiltelefoni. 

Enligt sydkoreanerna kommer 5G vara 1 000 gånger snabbare än dagens 4G, vilket innebär att man kan ladda ner en spelfilm på en sekund.

En som har koll på utvecklingen och möjligheterna med 5G är Tommy Ljunggren,  utvecklingschef på TeliaSonera Mobility Services och ansvarig för Telias satsning på 5G. 

Vem leder utvecklingen?
– Hittills har det varit Sydkorea, men nu kommer Europa starkt. Telia är med och driver utvecklingen i samarbete med många andra företag och forskningscentra. Ju fler som samarbetar, desto bättre. Vi vill helst få till en världsstandard för det underlättar mycket för operatörerna när tjänsten väl lanseras.

När kommer 5G till Sverige?
– Det pratas mycket om 2020, men jag tror att det blir något senare.

Hur kommer den nya tekniken att påverka oss?
– Varje ny mobilgeneration har ändrat vårt beteende och det kommer även 5G att göra. Exakt hur är omöjligt att svara på. Vår utmaning är att tekniken ska göras så flexibel att den lätt kan anpassas efter användarnas och marknadens behov. Kreativiteten finns där ute, men Telia gör också egna prognoser på hur vi tror att beteendet kommer att förändras.

Så vilka spännande framtidsvisioner ser du?
– Bilar som kommunicerar med varandra för att förhindra krockar och portabla sensorer som håller koll på vår hälsa. Om mobiltäckningen ökar så att alla platser i landet får hastigheter motsvarande 4G, gynnar det glesbebyggda områden. Vem vet – 5G blir kanske startskottet på en ruraliseringsvåg när storstadsborna lika gärna kan jobba ute i landet.

 
Telias krav på 5G (där fler än ett måste uppfyllas)

  • ska möjliggöra ett nytt användarbeteende och/eller helt nya tjänster.
  • ska innebära väsentligt högre hastigheter vid dataöverföring och mindre fördröjning än vad 4G erbjuder.
  • ska tjäna fler användare och höga datavolymer i tätbefolkade områden.
  • ska öka mobiltäckningen så att alla områden får service motsvarande 4G.
  • ska tillåta nätverket att hantera datavolymer på ett kostnadseffektivt sätt.

 

Tillbaka till nyhetsbrevet >>

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton