Smarta klockor intar marknaden

Publicerad: 2014-04-28 14:06 | Taggar: Wearables

Nu kan du sluta fippla med din smartphone och istället kasta en blick på handleden. 2013 är året då de smarta klockorna kommer på bred front. Senast i raden är Samsung Galaxy Gear.

När Samsung lanserade Galaxy Gear på teknikmässan IFA 2013 i september var det knappast den första smarta klockan på marknaden. Ett flertal mindre företag har lanserat smarta klockor, till exempel i’m Watch och Martian Smartwatch, och på crowdsourcingsajter som Kickstarter vimlar det av idéer till smarta klockor, där en av de mest populära är Pebble Smartwatch.

Bland de stora mobiltillverkarna är det bara Samsung och Sony som introducerat smarta klockor på marknaden. Sony var först ut i fjol med sin SmartWatch och lanserade i juni i år uppföljaren SmartWatch 2. Heta rykten går också om att Apple jobbar intensivt med en smart klocka - Iwatch.

Grundtanken med de smarta klockorna är att de ska fungera som en extra skärm för din smartphone. Det innebär att de kan styra musikuppspelning, visa aviseringar, mejl, kalenderinlägg, samtalshistorik, och så vidare.

Galaxy Gear utrustad med kamera
Galaxy Gear är också utrustad med en 1,9 megapixels kamera som kan fota och filma i HD-kvalitet. Kameran sitter på armbandet. Där finns också en knapp för att återvända till hemskärmen eller aktivera röststyrningen S Voice, som kan användas till att exempelvis ställa frågor, skriva meddelanden och sätta alarm på mobilen.

Den 1,63-tums stora skärmen navigerar man på samma sätt som en smartphone, det vill säga genom att svepa eller trycka med fingret. Det går att ladda ner appar till klockan, men bara tio åt gången.

Batteriet ska enligt Samsung räcka till runt en dags användning. Det laddas via en microUSB-port, men enheten måste placeras i en särskild station för att kunna laddas.

Många skeptiker
Bland teknikexperter på nätet råder stor skepsis kring nyttan med smarta klockor. Många anser att mobilföretagen hastat fram produkter för lansering, och att det finns stor potential till förbättring. 

Samsungs Galaxy Gear är inget undantag. Den största kritiken gäller att Gear ännu så länge endast är kompatibel med den nylanserade smartphonen Galaxy Note III och surfplattan Galaxy Tab 10.1. Utan någon av dessa enheter är Galaxy Gear inte mer än ett vanligt armbandsur. Andra kritiker menar att den är för stor, för dyr och för långsam och att apparna inte alltid startar. På plussidan nämns att batteritiden verkligen är 24 timmar och att det är roligt att använda kameran.

Galaxy Gear finns tillgänglig från cirka 2 700 kr.

Relaterade länkar:
Är Google Glass något för ditt företag? >>
Ögonstyrda datorer på frammarsch >>
Armbandet – din nya hälsoföljeslagare >>

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton