Sakernas internet gynnar företagen

Publicerad: 2013-05-17 12:31

Effektivitet, hållbarhet och säkerhet är tre områden som står högt på dagordningen hos de flesta företag. Det är också inom de områden som Internet of things, eller sakernas internet, kan göra störst nytta. Nu sker utvecklingen inom området i rasande takt.

Den industri som brukar kallas Internet of things eller sakernas internet ökar stadigt. Bakom utvecklingen finns kommunikationstekniken maskin-till-maskin, M2M. Begreppen är egentligen mer eller mindre utbytbara – i grunden handlar det om samma sak, det vill säga att koppla ihop prylar så att de kan kommunicera med varandra.

– Sakernas internet eller M2M är egentligen inget nytt. Men utvecklingen av det mobila nätet har skapat nya möjligheter i och med att en dimension av rörlighet att tillkommit, säger Magnus Melander.

”Det är nu det tar fart”
Magnus Melander är vd för B3 Connect Compute och initiativtagare till branschsamarbetet Swedish M2M Service Enablers, SMSE, som sponsras av bland annat Telia.

SMSE lyfter fram tre huvudområden där M2M kan ge stora vinster – effektivitet, hållbarhet och säkerhet.

– Alla företag har de här frågorna högt på sin dagordning och de kan inte lösa dem utan M2M-tekniken. Det är därför jag är övertygad om att det är nu det tar fart – det är nu företagen börjar se den operativa nyttan med tekniken.

Men hur fungerar det då? Ett enkelt exempel är ett företag som hyr ut och fyller på varuautomater. Genom att koppla upp automaterna får företaget automatiskt information om när det är dags att fylla på vissa varor. På det viset slipper de anställda åka och kontrollera automaterna i onödan, vilket sparar tid och pengar. Färre resor innebär mindre utsläpp av avgaser, samt en säkrare arbetsmiljö för företagets anställda.

Nyttan finns inom alla branscher
Snabbast sker M2M-utvecklingen inom bilindustrin och energisektorn, till följd av politiska initiativ. Till exempel har EU-kommissionen bestämt att alla nya bilar som tillverkas från och med 2015 ska vara utrustade med ett så kallat eCall-system, som automatiskt ringer larmcentralen när en allvarlig olycka inträffar och kommunicerar fordonets plats. Därtill säger ett EU-direktiv att 80 procent av alla hushåll inom EU ska vara utrustade med smarta elmätare 2020, för att säkerställa energibesparingar.

Men M2M-teknik kan vara till stor nytta inom alla branscher, menar Magnus Melander. Redan finns en mängd olika applikationer inom exempelvis lantbruk, transport och logistik, återförsäljning och trafikplanering. Men idéerna till nya applikationer måste komma från företag inom varje bransch, eftersom det är de som känner till behoven.

– Ta ett exempel från lantbruket. Där har man länge haft problem med att hitta rätt tidpunkt för att inseminera korna. Med teknikens hjälp kan man nu kontinuerligt mäta kornas kroppstemperatur och på så vis få en signal när det är lämpligt. Det är en typisk M2M-applikation.

Relaterade länkar
M2M-lösning bakom automatisk körjournal >>
Mätbara effekter med maskin till maskin >>

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton