Så påverkar tekniken vårt språk

Publicerad: 2014-02-05 10:47 | Taggar: Kategorier:

MVH i mailet till kollegan, LOL till kompisen i chatten och XOXO i sms:et till pojk- eller flickvännen. Vi anpassar våra språk beroende vem vi kommunicerar med – och sättet vi kommunicerar på. Språkforskaren Theres Bellander förklarar hur svenska språket påverkas när nya medier gör entré.

Många oroar sig för att språket urvattnas i takt med att användningen av nya medier ökar. De ser med fasa på när skrivregler ignoreras och okonventionella förkortningar och smileys invaderar våra sms-, chatt- och mailkonversationer. Men stämmer verkligen den bilden? Och finns det i så fall anledning att oroa sig?

– Det är snarare så att den tekniska utvecklingen har gett oss fler sätt att uttrycka oss på. Tidigare var allt skrivet språk mer eller mindre formellt, men nu kommunicerar vi dagligen med en ”flyktig” typ av skrift som inte är tänkt att sparas, säger Theres Bellander, forskare i svenska vid Stockholms Universitet.

Minsta möjliga ansträngning
Hon förklarar att vi anpassar vårt språk efter den kanal vi uttrycker oss i och det har gjort oss till språkliga kameleonter.

– Att vi slarvar med grammatiken i ett sms betyder inte att vi blivit sämre på att uttrycka oss i mer formella sammanhang. Det har snarare att göra med att vi försöker göra oss förstådda med minsta möjliga ansträngning.

Elektronisk kommunikation ska vara snabb att skriva och snabb att läsa, vilket ger ett skriftspråk som påminner mer om hur vi pratar med varandra till vardags.

– Givetvis anpassar vi vårt språk efter det medium vi använder. I ett sms måste vi exempelvis vara kortfattade, men vilket språk vi använder handlar minst lika mycket om vad vi vill ha sagt och vilken relation vi har till den vi kommunicerar med, säger Theres Bellander.

Åldern spelar in
Språket vi använder i till exempel ett sms är också till stor del beroende på vår bakgrund. Även om okonventionella förkortningar och texter utan versaler uppkommit sedan internet och mobiltelefoner gjorde entré i våra liv är långt ifrån alla som skriver på det sättet.

– Får du din första mobil när du är 65 år tar du inte nödvändigtvis till dig det språket. Men yngre människor utvecklar däremot som en särskild genre för exempelvis sms- eller bloggtext, som skiljer sig från andra typer av texter. Sen kan de uttrycka sig helt annorlunda i andra sammanhang.

Några vanliga förkortningar för sms och chatt
afk = Away From Keyboard, att inte vara vid datorn eller på nätet.
asap = As Soon as Possible, så fort som möjligt.
atm = At the Moment, för tillfället.
brb = Be Right Back, kommer snart tillbaka.
btw = By the Way, förresten.
dd = Du då?
iaf = I alla fall
iirc = If I remember Correctly, om jag minns rätt
iofs = I och för sig
irl = In Real Life, i världen utanför internet. afk numera vanligare, eftersom internet också är ”riktiga livet”
isf = I så fall
k = ok
lr = Eller
lol = Laughing out Loud, skrattar rätt ut (att inte kunna hålla sig för skratt).
mkt = Mycket
mvh = Med Vänlig Hälsning.
ngt = Något
nt = Inte
omg = Oh My God, herregud.
pok = puss och kram
plz = Please, snälla
u = du
tbx = Tillbaka
vgd = Vad gör du?
wtf = What the F**k, vad tusan?
xoxo = ”hugs and kisses”, puss och kram (bokstaven X representerar kyssar och O står för kramar).
åtm = Åtminstone
3vligt = trevligt
*asg* = asgarv
*l* = ler

Relaterade länkar:
Så hanterar du kritik i sociala medier >>

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton