navigation-profile navigation-search navigation-menu navigation-services navigation-mail navigation-mail navigation-laddarefill navigation-forum navigation-close navigation-plus navigation-minus navigation-chevron-right navigation-newspaper heart

Dalakommunerna ser vinster med fler videomöten

Dalarnas kommunanställda reser årligen för närmare 100 miljoner kronor till och från möten. Nu genomförs en omfattande utbildningssatsningssatsning mot video- och webbmötestjänster för att minska resandet i länet med minst 20 procent.

Länsstyrelsen Dalarna har mottagit en miljon kronor från Energimyndigheten för att driva projektet ”Vi möts resfritt” tillsammans med Region Dalarna och länets 15 kommuner. I samarbete med Telia kommer nu 90 nyckelpersoner från kommunerna att utbildas i video- och webbmötestjänster under vinter och våren.

– De kommer i sin tur tillsammans att vidareutbilda 1 800 kommunanställda. Om vi kan minska mötesresandet med 20 procent genom mötestjänsterna kan kommunerna spara 20 miljoner kronor per år, säger Kerstin Angberg-Morgården, projektledare från Länsstyrelsen Dalarna.

Skräddarsydd utbildning
Genom projektet kommer 15 utbildningstillfällen att hållas där representanterna från kommunerna introduceras till mötestjänsterna Videomöte och Telemöte Webb. Samtidigt informeras deltagarna om intentionerna och målsättningen med satsningen.  

– Vi har tillsammans med Telia skapat ett unikt utbildningspaket som visar hur lätt det är att använda tjänsterna. Det är viktigt att alla känner sig trygga med systemen och förstår fördelarna med att välja mötestjänster istället för att resa, säger Jan Fors, projektkonsult.

Ökat samarbete internt och externt
Förutom en minskad resekostnad och miljöpåverkan vill man genom den nya tekniken förändra mötesbeteenden och skapa en samarbetsplattform för hela länet.

– Nu kan hela grupper mötas, kommuner låna in kompetens från varandra och samarbeta både internt och externt, säger Jan Fors.  Jag tror att sammanträden på avstånd blir ett naturligt framtida val även om det fysiska mötet förblir viktigt.


 
Läs mer från Nyhetsbrevet
Redo för den digitala generationen? >>
Smidigare inloggning med finger, öga eller röst >>
Big Data - en spåkula under utveckling >>
Säkra molntjänster, finns de? >>
Dra nytta av mobilt arbete >>
Årets tekniktrender á la CES >>
Connect2Business 2014 >>

Tips: 8 sätt att öka produktiviteten >>
Pryl: Smarta pennor >>

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

arrow-downt arrow-downt information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic