Snabbare leverans med 4G

Publicerad: 2012-06-14 09:05 | Taggar: Arbeta utomlands

Som frilansfotograf jobbar Joakim Lloyd Raboff ofta med snäva deadlines. Utbyggnaden av 4G-nätet har gjort att han numera snabbare kan komma åt sin backup i molnet och skicka iväg tunga bildfiler till sina kunder.

Under de senaste tio åren har Joakim Lloyd Raboff arbetat som fotograf på uppdrag av tidningar, magasin, företag och organisationer. Han har bland annat gett ut åtta fotoböcker om Västra Hamnen i Malmö, där han även har sitt kontor strax intill Turning Torso. Vid porträtt- och produktfotograferingar fungerar hans galleri som fotostudio. Men lika ofta händer det att han får uppdrag som innebär att han måste lämna studion.

- Jag gör ett 20-tal reportageresor per år, både utomlands och i Sverige. Tidigare var det en utmaning att hitta bra uppkoppling och det var inte ens lönt att försöka skicka iväg stora bildfiler. Men i takt med att 4G-nätet byggs ut blir det lättare och lättare för mig att leverera bilder var jag än befinner mig, säger han.

- Som leverantör till stora kunder, som till exempel Aftonbladet, kan det bidra till att jag uppfattas som snabbare än andra fotografer och det kan ha en långsiktig positiv inverkan på min verksamhet.

Tunga filer inget problem
Med det mobila 4G-modemet intryckt i en usb-port på sin bärbara dator kan Joakim Lloyd Raboff snabbt skicka iväg tunga bildfiler till sina kunder så länge han befinner sig inom 4G-nätet. Han kan också lätt komma åt någon av de 25 000 bilder som han har säkerhetskopierat på internet med hjälp av en molntjänst.

- Det är smidigt att inte längre behöva leta efter en stabil och snabb uppkoppling. Nu är jag oberoende av var jag befinner mig. Jag kan skicka bilder och videosnuttar när jag vill och inte bara när omständigheterna dikterar förutsättningarna, säger han.

Efter att ha varit iväg på en reportageresa kan Joakim Lloyd Raboff skicka iväg de beställda bilderna till kund så fort han har landat på flygplatsen.

- Olika kunder har olika behov av responstid. Jag kan få ett mejl på förmiddagen från en kund som på kort tid vill att jag ska leverera en bild. Häromdagen hörde till exempel en tidning av sig som ville ha en av mina bilder dubbelt så stor eftersom den skulle användas som omslagsbild. Då kunde jag snabbt komma åt min backup i molnet och ladda ner bilden, trots att jag inte befann mig i studion.

Snabb uppkoppling en självklarhet
Joakim Lloyd Raboff hoppas och tror att utbyggnaden av 4G-nätet är en del av en standardiseringsprocess.

- Det är bara en tidsfråga innan vi inte längre reflekterar över om det finns snabb uppkoppling eller inte.
 
Surfa med 4G även på semestern
Utbyggnaden av 4G-nätet går snabbt. Redan idag kan du surfa med 4G-hastighet i flera av Sveriges städer. Även på de flesta semesterorterna kommer du i sommar att kunna surfa med 4G - oavsett om du vill jobba på distans eller fördriva tiden med en streamad film en regnig dag.

Under sommaren och tidig höst får bland annat följande semesterorter 4G
Bohuslän: Björkö, Fjällbacka, Hunnebostrand, Kungshamn, Lysekil, Marstrand, Mollösund, Skärhamn, Smögen, Stenungssund, Strömstad , Grebbestad och ett flertal orter på Orust och Tjörn. Stockholms skärgård: Bullandö, Furusund, Grinda, Möja Berg, Norrtälje, Nynäshamn, Sandhamn, Utö Gruvbyn och Vaxholm. Skåne: Båstad, Torekov. Halland: Halmstad, Falkenberg, Varberg. Öland: Borgholm, Böda Sand, Färjestaden, Mörbylånga. Gotland: Tofta Strand, Kneippbyn, Slite, Fårösund.

För samtliga orter i 4G-nätet se här


 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton