Så skyddar du mobilen

Publicerad: 2012-06-15 09:06 | Taggar: Enhetshantering, Skydda innehållet på din mobil Kategorier:

I takt med att mobiltelefonerna blir smartare och börjar likna mindre datorer ökar också risken för att de drabbas av virus och intrång. Andreas Harbom, produktchef för Telias säkerhetstjänster, förutspår en ökning av säkerhetsangrepp framöver.

Mobiltelefoner har länge varit fredade från virus och andra säkerhetsrisker. Till stor del beror det på att telefonerna varit ganska primitiva. Vi har använt dem för att ringa och sms:a, men inte mer än så. I och med att telefonerna blir intelligentare och nu allt mer påminner om datorer ökar också risken för att drabbas.

- Många företag har börjat synka e-post i sina mobiltelefoner och därför uppstår helt plötsligt nya säkerhetsrisker. Mobiltelefonen är en rörlig enhet som befinner sig "utanför" företagets skalskydd och skyddas på grund av det inte av brandvägg, antivirus eller andra säkerhetsfunktioner som finns inne på kontoret. Därför är en mobiltelefon ganska oskyddad, säger Andreas Harbom, produktchef för Telias säkerhetstjänster.
 
Störst risk vid tappad mobil
Det är fortfarande få som har oturen att drabbas av virus, desto vanligare är det att folk tappar mobiltelefonen och att känslig information riskerar att läcka ut. Det kan handla om kundinformation, kreditkortsnummer, kortlistor, offerter och prislistor som företaget inte vill ska hamna i orätta händer.
Till skillnad från en dator är det lätt att smitta en mobiltelefon genom datatrafik, IR-porten, minneskortet, WLAN eller bluetooth.

- I dag har nästan alla företag brandvägg och antivirusprogram på sina datorer, men uppskattningsvis mindre än en procent av alla företag har motsvarande skydd på sina mobiltelefoner, säger Andreas Harbom.
 
Attraktiva måltavlor
De öppna plattformarna och det höga informationsvärdet gör mobiltelefonerna till attraktiva måltavlor för de som vill skada ett företag eller komma åt affärshemligheter.

- En annan drivkraft är att mobiler ofta är kopplade till en betalplattform, till exempel kontokort, som gör att man kan stjäla mycket pengar på ett enkelt sätt.
 
Andreas Harboms tips: Så skyddar du mobilen


•    Slå på lösenordsskyddet så att din personliga kod måste knappas in när du startar och låser upp mobilen.
•    Ändra din bluetooth-kod och inställningen så att din bluetooth inte är synlig för andra enheter. Den förinställda koden är ofta fyra nollor, byt i stället till en personlig kod.
•    Slå av ditt WLAN i mobilen då du inte surfar.
•    Öppna aldrig MMS och mejl från okända avsändare som verkar misstänkta.
•    Var försiktig med vilka filer och program du laddar ner.
•    Håll telefonen under noggrann uppsikt så att ingen installerar farliga programvaror. Det finns program som regelbundet tankar telefonen på information, exempelvis skickade och mottagna mejl och sms, loggar på telefonsamtal och din gps-positon.
•    Glöm inte att byta lösenord till ditt mejlkonto och till sociala medier om du tappar telefonen så att ingen kapar din identitet.
•    Komplettera säkerhetsinställningarna på mobiltelefonen med stöldskydd, antivirusprogram och brandvägg om telefonen saknar det. 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton