Förbättra wifi på din arbetsplats

En riktigt bra wifi-uppkoppling är en förutsättning för ett effektivt arbete. I den här guiden ger vi tips på enkla åtgärder som du kan ta till för att förbättra din wifi-uppkoppling i din lokal.

Det finns flera faktorer som påverkar upplevelsen av hur bra ett wifi fungerar. Det kan vara allt från storlek på lokalen, till hur lokalen är utformad med exempelvis öppna ytor eller om den består av flera rum med tjocka väggar.

Det finns lösningar på det mesta när det kommer till wifi. Allt från små justeringar i routerns mjukvara till repeatrar som förstärker wifi-signalen. Vi börjar med mindre kontorslokaler och tar oss sedan till stora för att avsluta med generella frågor och svar.

Mindre kontor (50–100 kvm)

Tänk på det här:

• Det är en fördel om din router inte är för gammal, utan har stöd för både 2,4 GHz- och 5 GHz-bandet (en som använder bägge kallas för dual band).
  • Ställ inte routern på golvet, i en garderob eller bakom en dörr.
  • Beroende på om kontoret är öppet eller om det har flera rum kan det behövas en eller flera repeatrar för att skapa ett starkare wifi-nätverk.

Det vore toppen om:

• Du har flyttat ut routern och kopplat in den med en nätverkssladd i ett nätverksuttag på kontoret. Gärna med en av standarden CAT6
  • Du lyfter upp routern från golvet och placerar den på ett strategiskt ställe som gör att dess totala räckvidd blir längre.
  • Via en av många wifi-appar, exempelvis Wifi Analyzer eller Network Analyzer, har du identifierat vilken sändningskanal som är ledig bland alla andra nätverk i närheten. Du väljer kanal i routerns mjukvara.

Större kontor (100> kvm)

Tänk på det här:

• På ett större kontor med mötesrum, dörrar och skärmar för videomöten etcetera krävs det mer kapacitet av din router. Se i så fall till att du inte använder en äldre router med gammal mjukvara.
  • Placera repeatrarna där du vill ha bättre uppkoppling, inte där den har bäst kontakt med ditt wifi. Därför förstärker repeatern endast de svaga signalerna.

Det här vore toppen:

• Byt upp dig till en modern router som klarar av högre hastigheter och de senaste teknikprylarna. En router som har ett så kallat dual band-stöd där både 2,4 GHz- och 5 Ghz-signaler stöds är att rekommendera.
  • Skaffa repeaters för att förbättra ditt wifi och för att kunna täcka mer ytor.
  • Har du Telia Prolane/Bredband Plus så kan vi erbjuda Telia Smart Wifi med funktioner som Cloudbaserad managering, gästnätverk, 2.4 och 5 GHz dual-band, 802.11ac-standard och avancerade statistikfunktioner vilket innebär att ert wifi följer samma höga standard som er bredbandstjänst.

Vanliga frågor om wifi

Hur placerar jag min router bäst?
Placera routern centralt i lokalen, på en hylla eller ett bord ungefär en meter ovanför golvet. Se till att den inte är skymd och att inga vitvaror eller elektroniska apparater står i närheten.
Allt detta är såklart unikt för varje lokal så det bäst är att pröva dig fram för att hitta den mest optimala platsen för just er lokal. Små ändringar kan ha stor effekt. På Bredbandskollen kan du enkelt mäta hur dina ändringar påverkar hastigheten.

Hur får jag ett snabbare wifi?
Förutom själva placeringen av din router når du den bästa hastigheten med modern elektronik som klarar av höga hastigheter. Har du äldre produkter som inte har stöd för den senaste tekniken riskerar du att få ett långsammare wifi.
Hastigheten på ditt fasta bredband påverkar också hastigheten på ditt wifi. Telias trådlösa routrar har stöd för den senaste tekniken.
Om du har ny teknik och upplever att ditt wifi har blivit långsammare kan du prova att byta kanal på din router. När du installerar den för första gången väljer den nämligen automatiskt en kanal (oftast 1, 6 eller 11).

Vad är 2,4 GHz och 5 GHz och vad innebär det?
Ditt wifi använder radiovågor på 2,4 GHz-bandet eller 5 GHz-bandet (om du har en relativt modern router). 2,4 GHz-bandet trafikeras av många användare vilket gör att risken för störningar är stor. Om nätverksöverföringen störs måste datan skickas om, vilket leder till att hastigheten sjunker.
På 5 GHz-bandet får det plats fler nätverk vilket gör att störningarna är färre. 5 GHz klarar även av att sända ett snabbare nätverk än 2,4 GHz. Detta kan liknas med 3G och 4G.

Hur vet jag att vi kan surfa på 5 GHz-bandet?
I regel brukar man säga att alla elektroniska produkter (dator, telefon, surfplatta, Apple TV/Chromecast) som är inköp de senaste 3-5 åren stödjer både 2,4 GHz och 5 GHz.

Hur får jag bättre räckvidd på mitt wifi?
För att öka räckvidden på ditt wifi kan du använda dig av något som kallas repeaters. Dessa finns i flera olika format och beroende på storlek av lokal kan du behöva ha fler än en repeater för att få den maximala räckvidden på ditt wifi.
Har du en av våra tjänster Bredband Plus eller bredband Pro kan du välja till tillvalet Cloud VPN Wireless för att få ett bättre wifi i din lokal.

Vi kan hjälpa dig

Vi tillhandahåller en mängd olika tjänster med syfte att täcka in dina frågor och bekymmer kopplat till din digitala arbetsplats. Våra Personliga Tekniker kan antingen komma ut till din arbetsplats eller guida dig över telefon – allt för att matcha dina behov.

Personlig Tekniker