Säkerhet i trådlösa nätverk

Det är viktigt för oss att du känner trygg när du surfar. Därför har vi här samlat information om hur du kan skydda din dator på bästa sätt.   Gällande säkerhetsrisk med WPA2: Telias routrar från Technicolor är och har inte varit påverkade av det rapporterade säkerhetshålet. Du behöver inte göra något för att säkra ditt nätverk.

Beroende på vilken router du har, ändrar du krypteringen på ditt trådlösa nätverk på lite olika sätt. Detta är det vanligaste.

1. Logga in på routern genom att skriva routerns ip-adress i adressfältet på din webbläsare/browser

Se bruksanvisningen för just din router för att få rätt ip-adress.

De vanligaste ip-adresserna är:

• 192.168.0.1 (D-Link, Netgear)
    • 192.168.1.1 (Linksys, Netgear)
    • 192.168.2.1 (Belkin).
  2. Välj krypteringsmetod WPA eller WPA2

Gå in på de övergripande inställningar för det trådlösa nätverket. Välj sedan krypteringsmetod WPA eller WPA2.

3. Välj en säkerhetsnyckel

Tänk på att säkerheten blir högre ju fler tecken du använder. Vi rekommenderar därför att du använder en nyckel på minst tio tecken, både siffror och bokstäver, för att försvåra för utomstående att gissa din nyckel.

Inloggningsuppgifter för wifi-router

För att öka säkerheten ytterligare för våra kunder har vi lagt på ett unikt lösenord som behövs för att komma åt och ändra inställningarna för wifi-routern. Det innebär att du som kund behöver inloggningsuppgifter för att logga in och göra förändringar i dina nätverksinställningar. Användarnamnet är Administrator (viktigt med stort A), lösenordet som sätts är unikt och finns på undersidan av din router (Access key). Tänk på att skriva in lösenordet med versaler.