Så löser du de vanligaste mejlproblemen
Många företagare som hör av sig till oss gör det för att e-posten strular. Här listar därför Telias Personliga Tekniker Sofia Berglund de vanligaste mejlproblemen och tipsar om vad du själv kan göra för att lösa dem.
Fel lösenord
För att ta reda på vidden av ditt e-postproblem gäller det att felsöka. De flesta mejlleverantörer har ett webbgränssnitt som du kan använda istället för en e-postklient på datorn eller mobilen. Med andra ord; du kan ofta logga in på mejlen via webbläsaren istället för via exempelvis programmet Outlook. Testa om du kan logga in där med dina inloggningsuppgifter. Kan du inte det har du förmodligen fel användarnamn och/eller lösenord.
– Det är vanligt att blanda ihop (bokstaven) ”O” och siffran noll i lösenord, likaså siffran åtta och versalen ”B”. Också siffran ett och bokstaven ”l” är lätta att blanda ihop, särskilt om du har lösenordet nedskrivet för hand. Och glöm inte att skilja på versaler och gemener, säger Telias Personliga tekniker Sofia Berglund som dagligen hjälper kunder med bland annat e-postrelaterade frågor.
Kontrollera att kontot inte är raderat
Lyckas du inte logga in på webbmejlen kan det i värsta fall vara så att ditt konto är borttaget. Många Telia-kunder har gratis e-post tillsammans med sitt internet-abonnemang och stänger du ner abonnemanget stängs även e-posten ner.
– Vi brukar påminna kunden om att så är fallet så att de har möjlighet att flytta de mejl de vill spara, men det kan hända att man inte vet att kontot ingår i abonnemanget, säger Sofia Berglund.
För att se om e-postkontot är inaktivt kan du testa att skicka ett mejl till adressen från ett annat e-postkonto. Studsar mejlet är e-postkontot inaktivt.
IMAP vs POP3
Lyckas du däremot logga in på webbmejlen (via till exempel www.gmail.com eller www.office365.se beroende på vilken mejl du har) kan du testa att skicka och ta emot e-post där. Om det fungerar där men inte i din epost-klient (exempelvis Outlook), då har du antagligen fel inställningar i din e-postklient på datorn/mobilen. Istället för att gå igenom alla inställningar en och en kan det vara enklare att ta bort e-postkontot och lägga in det på nytt. Men här gäller det att se upp:
– Har du valt POP3 som serverinställning måste du säkerhetskopiera mejlen på datorn innan du tar bort kontot. Har du valt IMAP finns alla dina mejl på e-postservern och ”speglas” bara i din klient. Då försvinner inte mejlen från servern när du tar bort kontot från datorn. Vi rekommenderar alltid att man använder IMAP, säger Sofia Berglund.
Låter detta som rena rama grekiskan? Lugn, du kan självklart även ta hjälp av Telias Personliga tekniker för att reda ut var felet ligger.
Få färre spam-mejl
Spam-mejl är visserligen inte ett renodlat fel, men definitivt ett irritationsmoment för många. Det finns dock några knep för att minska på skräpflödet.
– Använd olika e-postadresser för olika ändamål. Var restriktiv med hur du använder och lämnar ut din jobbmejl, och använd en ”skräp-adress” om du vill anmäla dig till nyhetsbrev eller shoppa på nätet, säger Sofia Berglund.
Tips!
Behöver du hjälp av en personlig tekniker? Att få hjälp på distans av Telias Personliga tekniker är kostnadsfritt för Telias företagskunder när det gäller Telias egna tjänster. Övriga problem går att få hjälp med till ett fast pris per ärende – och självklart betalar du inte förrän problemet är löst. Läs mer här.