Checklista för dig som företagare
Det är mycket att tänka på som företagare. Här listar vi allt du behöver tänka på i början av ditt nya företagande och vi kommer även med några konkreta tips.
Att vara relativt nybliven företagare innebär för de flesta en uppsjö av känslor. Spänning och förväntan blandas med stress och osäkerhet inför allt det nya. En grundförutsättning för att driva eget företag är ha en F-skattsedel men också bokföra, något som idag är betydligt smidigare än förr.
– Faktum är att det aldrig har varit enklare att använda digitala tjänster för att underlätta administrationen, så att du kan fokusera på kärnverksamheten. Numera finns det smidiga digitala bokföringstjänster som sparar både tid och energi, säger Fredrik Vindelälv, Digital Creative Director på Telia.
Här har vi gjort en checklista med det viktigaste du behöver tänka på för att företagandet ska gå smidigt redan från början:
1. Mobil
Som nybliven företagare kommer med största sannolikhet arbetsliv och privatliv att överlappa, särskilt i början innan allt har satt sig. Då kan det vara skönt att separera jobbsamtal från privatsamtal genom att skaffa ett företagsabonnemang. Då blir det också lättare att veta vilka mobilkostnader du kan dra av på företaget.
– Om du skaffar företagsabonnemang från Telia så har du garanterat bäst täckning oavsett var du verkar i Sverige och blir maximalt tillgänglig för att inte missa några viktiga kundsamtal, säger Fredrik Vindelälv.
För att inte tappa kunder är det också viktigt att ha en bra mobilförsäkring, så att du snabbt får en ny telefon om något händer med din gamla. Telias försäkring täcker allt som inte garantin eller företagsförsäkringen täcker – som olyckshändelser, stöld, brott, överfall, fukt- och vattenskador, brand, blixt och överspänning. Du får snabbt en ny telefon, eller en lånetelefon om din gamla behöver repareras.
2. Mejl
Numera är det självklart för de flesta att kommunicera via mejl. Därför behöver ditt företag en mejladress och bäst är såklart om mejladressen är ditt företagsnamn, till exempel ”hej@bossesbygg.se”. Därför bör du registrera domännamnet så snart som möjligt (gärna samtidigt som du registrerar företagsnamnet hos bolagsverket), även om du inte har tänkt bygga en webbplats direkt. Vill du veta mer om hur du skaffar en egen domän eller skapar en egen hemsida så kan du läsa mer om det här.
Ett smidigt sätt att arbeta, där du även kan ha mejl och kalender, är det klassiska Microsoft Office-paketet som nu finns i en modern version vid namn Microsoft Office 365. Här finns tjänster som i princip alla företag har nytta av – så som Word, Excel, mejl och andra kommunikationsverktyg.
3. Delningstjänstser
Oavsett om du ska spara eller skicka ritningar, offerter eller tunga filer är en kombinerad lagrings- och delningstjänst guld värd. Du har tillgång till alla dina dokument i och filer från alla dina enheter och kan enkelt dela med kunder eller klienter. I OneDrive som är en del av Office-paketet kan du lagra, synka, dela och jobba med dina dokument och filer i molnet. Då slipper du hålla ordning på USB-minnen eller externa hårddiskar.
4. Datasäkerhet
Beroende på vilken bransch du verkar i och storleken på företagen du jobbar med har du varierande krav på datasäkerhet, men dataintrång är förstås aldrig önskvärt. Därför gäller det att använda tjänster med hög säkerhet och även ha bra rutiner för hur du hanterar datasäkerheten på dina digitala enheter. Smart Säkerhet är en modern och effektiv säkerhetstjänst som baseras på en av de bästa säkerhetsplattformarna på marknaden, nämligen F-Secure Protection Service for Business.
– Säkerhetstjänsten är ett skräddarsytt antivirusprogram för små och medelstora företag och funkar för såväl Mac och PC samt servrar och alla dina mobila enheter, förklarar Fredrik Vindelälv.
5. Logga
Med en minnesvärd företagslogga blir det lättare att sticka ut och bli ihågkommen, särskilt om du verkar i en konkurrensutsatt bransch – exempelvis som hantverkare eller frisör. Har du råd kan du anlita en varumärkesbyrå för att designa loggan åt dig. Då får du en genomtänkt produkt som tar hänsyn till branschen i övrigt och hur du vill framställa ditt företag. Men det finns även ett flertal smidiga tjänster på nätet. Detta sätt är betydligt billigare, men kan kräva några försök innan loggan känns helt rätt. Lämpligt format att få den levererad i är högkvalitativa SVG-vektorfiler, eftersom dessa även fungerar för högkvalitativt tryck.
Lästips:
- Starta företag-broschyren hos Verksamt.se
- Skatteverket har bra informationsträffar för nystartade företag:
- Nyföretagarcentrum stöttar nya företag
- Allt om varumärken hos PRV