IT-SÄKERHET

SÅ SKYDDAR DU DIG
MOT DATAINTRÅNG

Är du rädd för att din jobbdator ska invaderas av ett elakt virus och krascha? I så fall är du inte ensam. Närmare hälften av svenskarna oroar sig för ett dataintrång. Här är tipsen som hjälper dig att skydda dig och ditt företag.

Erbjudande

Är du rädd för att din jobbdator ska invaderas av ett elakt virus och krascha? I så fall är du inte ensam. Närmare hälften av svenskarna oroar sig för ett dataintrång. Här är tipsen som hjälper dig att skydda dig och ditt företag.

– 80 procent av alla dataintrång orsakas av attacker mot eller av användarna själva. Det är vanligt att man sitter vid arbetsdatorn och surfar och klickar på en länk eller ett mail som öppnar datorn för intrång och låter angriparen få fotfäste där, säger Telias IT-tekniker och säkerhetsspecialist Johan Bohman.

När man senare tar med sig datorn till arbetsplatsen där angriparen tar sig vidare in i infrastrukturen, riskerar katastrofen att bli ett faktum.

Hoten blir också allt fler och mer och mer avancerade. Bland de absolut senaste finns ransomware eller cryptolocker virus. Det extremt elakartade viruset upptäcker du först när du ser en popup i din dator där du får reda på att dina filer är krypterade, samtidigt som du tvingas betala för att avkryptera dem.

EXPERTEN TIPSAR OM SÄKERHET

• Ha ett e-postprogram som scannar mejlen och som har skräppostskydd.

• Håll koll på Windows Update - uppdatera så snart du kan.

"DET FINNS FIRMOR SOM ANLITAS FÖR ATT SÄNKA ANDRAS SERVRAR ELLER KNÄCKA LÖSENORD”

– Johan Bohman.Men det går faktiskt att skydda din verksamhet från dessa IT-hot och på så sätt undvika dataintrång. Självklart är väl uppsatta brandväggar a och o för IT-säkerheten – något annat är som att lämna dörren olåst. Det och mycket annat kan Telias IT-tekniker hjälpa dig med.

Här har du några tips på vad du ska tänka på för att höja IT-säkerheten på ditt företag:

Välj starka lösenord. Tänk på att välja något som inte är kopplat till dig personligen som gör det lätt för en angripare att lista ut eller finns i en ordlista. Tänk på att inte återanvända lösenord till exempel Facebook på jobbet. Ett bra sätt att skapa ett säkert lösenord är att bygga en mening och byta ut vissa bokstäver mot siffror och specialtecken.

Kom ihåg att ha unika lösenord för varje tjänst och glöm inte att vissa automatiskt genererade lösenord är lätta att knäcka. För vissa typer av konton krävs tvåfaktorsautentisering, exempelvis genom att få en inloggningskod via mobilen.

Uppdatera dina programvaror. Angripare hittar hela tiden nya säkerhetshål för att göra dataintrång, därför är det viktigt att ha den senaste versionen. Många programvaror kan konfigureras så att de uppdateras automatiskt så fort det finns uppdateringar.

Var försiktig med länkar och bifogade filer. Virus sprids ofta denna väg, kolla därför av webbadressen genom att föra musen över länken, då ser man oftast vart den leder. Om adressen inte stämmer med avsändaren – klicka inte.

UNDERSÖKNING

FAKTA: SVENSKAR OCH IT-SÄKERHET

83 procent har högt förtroende för IT-säkerheten på sin arbetsplats.

Trots det höga förtroendet oroar sig 45 procent för en it-säkerhetsattack.

Varannan svensk önskar de vore bättre insatta i IT-säkerhet.

15 procent av svenskarna har råkat ut för eller varit med om ett dataintrång på arbetsplatsen.

Av de som drabbats löste 1 av 3 det på hand och knappt 6 av 10 anmälde dataintrånget till företagets IT-avdelning.

6 av 10 har lånat ut sin jobbdator under det senaste året. Av dem har hälften lånat ut sin dator till en kollega.

Varannan svensk önskar de vore bättre insatta i IT-säkerhet.

Källa

RELATERAD LÄSNING

 • UNDERSÖKNING: DET GÖR VI NÄR IT:N STRULAR PÅ JOBBET

  UNDERSÖKNING: DET GÖR VI NÄR IT:N STRULAR PÅ JOBBET

  Krånglande IT är vardag på många svenska företag. Hur vi reagerar när det inte längre fungerar skiljer sig dock åt.

  Läs mer
 • SMARTA TEKNIKEN SOM FIXAR DITT SLÖA WIFI

  SMARTA TEKNIKEN SOM FIXAR DITT SLÖA WIFI

  Varför funkar inte skrivaren, är det möjligt att ha ett så segt wifi och hur återställer man filer från en kraschad hårddisk?

  Läs mer
 • "IT ÄR EN STOR TIDSTJUV FÖR MÅNGA FÖRETAG"

  "IT ÄR EN STOR TIDSTJUV FÖR MÅNGA FÖRETAG"

  Nu inleds en ny IT-era på svenska företag. Vi lanserar en ny tjänst som kan hjälpa dig med alla de IT-problem som kan uppstå på ett företaget.

  Läs mer