"Jag älskar IBD Home"

Cornelia Flood var tretton år gammal när hon fick diagnosen Crohns sjukdom 2001. Hon tycker att det har hänt mycket med IBD-vården sedan dess. Idag använder hon det senaste verktyget inom IBD-vården, tjänsten IBD Home. Detta är ett verktyg för distansmonitorering som genom en smartphone-app och ett hembaserat test låter henne sköta sin sjukdom hemifrån och på distans dela testresultaten med sin vårdgivare.

Tidigare kunde det ta väldigt lång tid mellan det att Cornelia upplevde att hon kände sig sämre till dess att provsvaren var klara. Först kunde det ta upp till tre veckor innan hon fick en telefontid för att få en remiss för att göra ett prov. Därefter fick hon gå till vårdcentralen för att hämta provrör, och sedan gå tillbaka och för att lämna in avföringsprovet. Sedan kunde det dröja ytterligare några dagar innan provsvar kom.

”Processen och logistiken var tidskrävande och det gjorde att jag kände mig mer sjuk, sjukdomen fick för mycket fokus. Dessutom kändes det så förnedrande att gå omkring med bajs i handväskan”, säger Cornelia.

Idag är Cornelia inskriven på Stockholm Gastro Center. Där fick hon erbjudandet att testa tjänsten IBD Home som innebär att hon gör sitt prov hemma.

”Det är otroligt skönt att kunna göra provet hemma. Jag älskar IBD Home!”

IBD Home låter Cornelia ta provet hemma i lugn och ro och provsvaren är omedelbart tillgängliga i appen, och förs samtidigt över till hennes vårdgivare. Möjligheten för Cornelia att följa sin sjukdom i appen har gjort att hon känner sig mer delaktig och det underlättar också för henne att ta ett större ansvar för sin hälsa. Den snabba återkopplingen och att slippa gå runt och vänta på provsvar gör också att hon känner mindre oro.

”Idag har jag en bättre dialog med min vårdgivare och upplever att jag har en större kontroll”.

Tack vare att IBD Home är en digital lösning är patienten inte längre låst till hemorten. Cornelia berättar om en vän som bor i Stockholm men som gjorde en utbytestermin utomlands i Europa och som kunde göra tester och ta hand om sin sjukdom därifrån.

”Tänk vad fantastiskt att det jag vill och min livsstil kan stå i centrum istället för sjukdomen”.

IBD Home i media

PATIENTER HÅLLER KOLL PÅ SIN IBD I HEMMET

IBD HOME MINSKAR ONÖDIGA SJUKHUSBESÖK I VGR

VGR SIKTAR PÅ IBD HOME FÖR 500–1000 PATIENTER

FEM REGIONER OCH LANDSTING INTRODUCERAR IBD HOME

Telia Health Monitoring

Telia Healthcare