• ”Musiken spelar en avgörande roll”


    Harrys blev världens första krogkedja i världen att inleda ett samarbete med Spotify Enterprise via Telia. Det ger tillgång till uppdaterad musik och möjlighet att skräddarsy spellistor som passar den rådande stämningen. Men det är inte allt, snart kan det dessutom bli möjligt för gästerna att styra musiken. "Musiken spelar en avgörande roll för stämningen. Det är väldigt tydligt att när vi har helt rätt musik så stannar folk längre", säger marknadschefen Gustav Löfving.

Fördelar med Spotify Business

Vanliga frågor om Spotify Business

Vad innebär det att skapa ett soundtrack för mitt företag?

 Vanligtvis pratar man om soundtrack i samband att man talar om musiken i en film. Musiken och ljuden avgör hur du uppfattar filmen. Är den läskig? Rolig? Sorglig?

På samma sätt blir musiken avgörande för hur kunder uppfattar sitt besök i en butik eller en restaurang. Blandingen av musiken som ni väljer att spela är ert soundtrack och visar vilka ni är som företag.

Vilka är fördelarna med att kunna schemalägga musiken?

 Med schemaläggning får du kontroll över vilken typ av musik som spelas och när. Det gör att du kan anpassa och planera spellistor utifrån tid på dygnet och vilken upplevelse ni vill ge era gäster. När ni vet att ni alltid spelar rätt musik kan ni fokusera mer på annat.

Varför får jag inte använda ett privat Spotify-konto i min affärslokal?

 Ett privat Spotify-konto (till exempel Spotify Premium) ger dig endast rätten att spela musik i en privat miljö. Att använda det i en kommersiell miljö är olagligt eftersom artister har rätt till en högre ersättning när deras musik spelas offentligt.

Med Spotify Business får du en kommersiell licens så att du lagligt kan spela låtarna i Spotifys plattform i offentliga miljöer.

På vilket sätt stödjer jag artisterna när jag spelar Spotify Business?

 Vi ser till att alla artister du spelar får rättvist betalt. Dessutom är deras ersättning 2,5 gånger högre när du spelar deras musik med en kommersiell licens jämfört med en licens för privat bruk (till exempel Spotify Premium).

Behöver jag fortfarande betala STIM och SAMI?

 Ja. I priset för Spotify Business ingår mekaniseringsrättigheterna, det vill säga rätten att använda låtarna i vår plattform i offentliga miljöer. Dessa ingår i månadsavgiften för Spotify Business och betalas till IFPI och STIM från oss. Avgifterna för framföranderättigheterna ingår däremot inte, vilket betyder att man som företagare måste fortsätta att betala STIM och SAMI för dessa precis som tidigare.