Avvikande rörelser avslöjar slitage

Analyser av rörelser kan göra stor nytta, inte minst inom tillverkningsindustrin. Genom att med sensorer uppmärksamma avvikande rörelser kan man upptäcka underhållsbehov i ett tidigt skede.

En av grundprinciperna för de allra flesta uppkopplade saker som utvecklas inom Internet of Things-sektorn är att de ska skicka data till molnet, där datan därefter bearbetas och analyseras. Men på Imagimob har man valt en annan väg –man har utvecklat en mjukvara som ska kunna göra analyserna inne i själva sakerna.

– Vi har skapat en algoritm som fungerar i enkla processorer som kan göras ytterst små, säger Anders Hardebring, vd för Imagimob.

Längre batteritid
Han förklarar att tekniken med att inte skicka strömmande data gör att de uppkopplade prylarna kan få betydligt längre

– Mjukvaran kräver i sig inte mycket ström heller, så på det här sättet går det att möta det återkommande önskemålet från tillverkare och användare om att ha utökad batterilivslängd i prylarna.

Analyserna som sker ute i prylarna triggar sedan kommunikation med molnet, men enbart när det dyker upp någon avvikande information.

– All data som visar att det fungerar som det ska eller att allt är normalt behöver vi ju inte skicka över, säger Anders Hardebring.

Identifierar avvikelser
Imagimob har fokuserat på analyser av rörelser, och har även utvecklat en sensor som tillsammans med deras algoritm ska kunna byggas in i prylar som ska vara uppkopplade. Deras lösning med hårdvara och mjukvara heter SensorBeat och har börjat användas av en del företag inom tillverkningsindustrin.

– Vi får dessvärre inte berätta hur kunderna använder den, men generellt kan man säga att poängen är att kunna identifiera avvikande rörelser. Det kan till exempel vara vibrationer eller att en dörr öppnas, ja alla sorters rörelser.

Företag som arbetar med produktutveckling är en kategori som kan ha nytta av tekniken, menar Anders Hardebring.

– De kan till exempel låta montera in SensorBeat i sina produkter för att se hur produkterna används i praktiken. Hur ofta per dag, används den på ett speciellt sätt, tappas produkten ofta? Det kan vara intressant för såväl B2B-företag som för tillverkare av konsumentprodukter, till exempel trädgårdsredskap.

Förebyggande underhåll
Ett annat användningsområde rör underhåll. Med hjälp av rörelseanalys går det att förutse många underhållsinsatser, ofta innan de har hunnit bli akuta.

– Ett flertal studier visar hur mycket man kan spara med förebyggande underhåll. Det handlar både om att utrustningen slits mindre – och därmed håller längre – och att man undviker produktionsbortfall. Avvikande rörelser i en mekanisk produkt kan avslöja att det till exempel är dags att byta kullager eller justera vissa delar.

Anders Hardebring tror emellertid att många användningsområden hittills är okända.

– När det kommer ny teknik är det bra om den kan användas för att effektivisera och lösa befintliga problem, men framför allt öppnar den möjligheter till att skapa helt nya produkter och tjänster. Det ska bli spännande att se vad innovatörerna inom Internet of Things kan hitta på med den här lösningen!