21 november 2023

3 min läsning

Hållbarhet

Så blir ditt företag mer hållbart med hjälp av IT

IT gör ditt företag mer hållbart. Men du kan också jobba för att göra din IT-användning mer hållbar. Låter det krångligt? Vi reder ut begreppen!

Tjej med smartklocka och träningskläder springer i skogen

Miljömässig hållbarhet är inte bara bra för planeten, utan även för plånboken. Dessutom stärker det företagets image mot kunder och potentiella medarbetare. Att tänka hållbart och resurseffektivt ökar även företagets innovationskraft. Digital teknik har otrolig potential att spara resurser och kostnader i allt från papper till affärsresor. I den här artikeln tipsar vi om fem saker ditt företag kan göra för att bli mer hållbart.

Använd er befintliga maskinpark fullt ut

Många företag har fantastiska tekniska resurser i form av digitala verktyg, men använder bara en bråkdel av kapaciteten. Det kan bero på okunskap, mismatch mellan behov och teknik eller andra faktorer. Ett sätt att bättre utnyttja tekniken är att inventera behovet hos företaget som helhet och de enskilda medarbetarna. Vad behöver de för verktyg för att göra sitt jobb? Behöver de en ny dator vartannat år eller räcker det med vart tredje eller femte? Om tekniken ska hålla längre behöver den också underhållas bättre. En sån enkel sak som bra väskor, fodral och skärmskydd gör stor skillnad. Men även insidan ska underhållas: regelbundna uppdateringar av mjukvaran håller digitala enheter snabba och funktionella längre.

Filip Wilhelmsson, Key Account Manager på Telia
Hållbarhet kan låta krångligt och svårt, vi på Telia hjälper våra kunder varje dag att jobba mer hållbart. Ofta med enkla medel inom Microsofts tjänster.
– Filip Wilhelmsson, Key Account Manager på Telia.

Hyr den IT-utrustning du behöver

När det väl är dags att uppgradera maskinparken är hyra ett betydligt mer hållbart alternativ till att köpa, både ekonomiskt och miljömässigt. Med Telia Finance bestämmer du exakt vad du vill ha, använder det så länge du behöver och byter in det när behoven förändras. Den teknik som du byter in rekonditioneras, återbrukas eller återvinns för att minimera negativ miljöpåverkan

Flytta till (hållbara) molntjänster

Stordrift och specialisering brukar betyda effektivitet och resursbesparing. Så även när det gäller frågan om molndrift jämfört med lokala servrar (”on premise”). Nyligen öppnade Microsoft nya datacenter i Sverige som är några av världens mest hållbara ifråga om energianvändning och hårdvaruåtervinning. Det finns även många skäl att flytta data och applikationer till molnet utöver just resursbesparing, till exempel datasäkerhet, kostnadskontroll och minskad administration.

Bättre el in och mindre el ut

En lågt hängande frukt är förstås att se över sin energianvändning. Att stänga av datorer och skärmar under natten är enkelt gjort. LED-lampor, effektivare vitvaror i köket, smart ventilation och uppvärmning är andra saker man kan göra, men som är lite mer omfattande. Hur elen kommer in på kontoret är också en viktig fråga. Det allra bästa är förstås att producera sin egen el med exempelvis solceller på taket. Finns inte den möjligheten är valet av elleverantör ett annat sätt att påverka energianvändningens hållbarhet. 

Jobba hemifrån

Under pandemin har vi fått nya arbetsmönster, inte minst vad gäller var vi jobbar. Många företag som kanske drog sig för att låta sina anställda jobba hemifrån har hittat former för det, vilket sparar både tid och bränsle i minskat pendlingsbehov. När delar av arbetsstyrkan jobbar hemifrån behövs inte lika stora kontor och det sparar också pengar och energi i form av minskade uppvärmningskostnader, minskad elförbrukning och mycket annat.